Става въпрос не просто за музей, а за концепция, появила се в резултат на купищата екскременти, оставени от стотиците крави в голямата ферма на неговия създател, която се намира на около 100 км южно от Милано, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Идеята бе породена от желанието да се извлече полза от животинските изпражнения и това да бъде направено по екологичен начин", заяви 61-годишният фермер Джанантонио Локатели. Неговите 3500 крави всеки ден дават 55 тона мляко, предназначени за производство на сирене "Грана Падано". Кравите обаче ежедневно оставят и 150 тона екскременти.

Локатели намерил решение на проблема, свързан с екскрементите. Те са събирани в огромни контейнери, в които бактерии превръщат органичната материя в метан. След това той е използван от двигатели, за да се произведе електричество, което се продава от фермата. По този начин се генерират 3 мегаватчаса електроенергия, които са достатъчни за осветлението на селище с 3000-4000 жители.

Използваната за охлаждането на двигателите вода с температура 100 градуса Целзий позволява да се затоплят фермата и оборите, както и контейнерите, в които температурата трябва да бъде около 40 градуса Целзий.

"Част от преработените в контейнерите изпражнения са използвани като течни торове, сред които "Мердаме", който скоро ще появи в италианските супермаркети"
, поясни Локатели. Друга част са използвани за продукти, използвани в ежедневието.

"Мердакота" (печени изпражнения) смесва изпражнения, глина от Тоскана и съставки, които се пазят в тайна. Използва се за производство на тухли, керемиди, саксии за цветя, чинии, кани. "Мердакота" е революционен продукт - нещо средно между пластмаса и теракота", увери Локатели.

Подобни артикули са изложени в музея, основан през 2015 г. във фермата. Всички те носят печат с изображение на свещения скарабей, който е символ на музея, защото може да пренесе огромно количество изпражнения, с които храни ларвите си.