Идеята се зародила покрай индустриализирането на пицата и отнемането на характерни черти на традиционните италиански ястия, съобщиха АФП и БТА.

Организаторите имат за цел чрез това събитие да дадат популярност на автентичните кулинарни подходи и продукти, които правят италианската кухня толкова специална.

"Когато разкриваме същността на дадено ястие, ние разказваме и историята на този, който го е измислил, на областта му, на качеството на суровините", обясни министърът на земеделието Маурицио Мартина, докато представяше инициативата заедно с министъра на външните работи Паоло Джентилони.

295 италиански институции - посолства, консулства и културни центрове, и безброй ресторанти в държави като САЩ, Япония, Бразилия, Китай, Канада и Русия, ще участват в Седмицата на италианската кухня.

Събитията включват 173 дискусии с готвачи, спазващи италианските кулинарни традиции, и 151 практически демонстрации пред публика.