50-годишен французин ще се опита да прекоси с плуване Тихия океан. През 1998 година Бен Льконт направи 73-дневно плуване от през Атлантическия океан, преодолявайки бури, акули и ужилвания от медузи. Тогава, когато стигна на френския бряг, първите му думи бяха: "Никога повече!". Но сега започна още по-голямо предизвикателство - да преплува най-големия воден басейн в света, съобщи БНТ.

Льоконт стартира от източния бряг на Япония, където днес се гмурна в студените води на океана с неопренов костюм и плавници. Двете му деца - 11-годишният Макс и 17-годишната Анна, му правиха компания няколкостотин метра. Ако всичко върви по план, ще ги види отново в Сан Франциско. Предстои му да премине 9100 километра. Готвил се е 6 години за предизвикателството да стане първият човек, преплувал Тихия океан.

Снимка: БТА

"Отне ни време, но ето, във водата сме готови да потеглим. Много е вълнуващо. Чакам с нетърпение голямото прекосяване", каза Льоконт, който е архитектурен консултант.

Той ще плува по 8 часа на ден, ще се храни и ще спи на придружаваща го 20-метрова яхта. Ще се храни сутрин и вечер, като лодката превозва 2,8 тона храна, защото се очаква начинанието да му отнеме 6-8 месеца. GPS на борда ѝ ще показва пътя му в неговия сайт.

Пътeшествието има и екологична цел - да привлече вниманието върху замърсяването на океана с пластмаса. Данните, които ще събира съпътстващият екип, ще ползват 27 научни организации.