Аржентина е новият феномен на кампанията за президентските избори. Хиляди хора спонтанно се събират по улиците на Буенос Айрес, за да танцуват в ритъма на танца кумбия под звуците на песен, която критикува президента Маурисио Макри. Този нов начин за мобилизация стана популярен преди президентските избори в Аржентина на 27 октомври. Тези демонстрации, които продължават едва няколко минути, по примера на "флашмоб" се организират чрез социалните мрежи, където се разпространяват уроци по хореография на заразителния ритъм на песента "Si vos queres" (в превод "Ако поискаш").

Хиляди аржентинци се събраха в края на миналата седмица в няколко квартала на столицата, за да изразят недоволството си от правителството и десноцентристкия президент Маурисио Макри, който се кандидатира за втори мандат.

"Не успявам да си платя наема/Не знам какво да правя, не знам какво да правя/Работа и само работа по цял ден/Освен това автобусите поскъпнаха и нямам сигурност в работата", гласи песента на групата за "дисидентска кумбия" Судо Марика, родена с цел да "критикува" Макри след победата му на изборите през 2015 г.

Прогнозните резултати дават преднина на левоцентристкият кандидат Алберто Фернандес с 16 % преднина пред Маурисио Макри.

Снимки: Официална страница на Si Vos Queres

Текстът на песента разказва за аржентинската икономическа криза - рецесия, галопираща инфлация, 32 процента от хората под прага на бедността. Песента призовава за промяна в управлението.

"Макри си тръгна/Макри си тръгна/ Ако поискате и Ларета също", се казва в песента по повод резултатите от първичните избори на 11 август, станали барометър преди президентските избори, на които се очертава като силен фаворит левоцентристкият кандидат Алберто Фернандес 16 процента преднина пред Маурисио Макри.

За сметка на това кметът на Буенос Айрес, Орасио Родригес Ларета от управляващата коалиция на президента Макри може да бъде преизбран на 27 октомври, когато ще бъдат произведени и местните избори.

Текстът на песента разказва за аржентинската икономическа криза - рецесия, галопираща инфлация

Снимки: Официална страница на Si Vos Queres

"На всяко избрано място, без предварително уведомление, веднъж зазвучи ли музиката, хората започват да танцуват в синхрон. Щом спре музиката, хората бързо се разпръсват", обясняват на потенциалните участници анонимните организатори на хаштага #SiVosQueres, които общуват чрез УотсАп, Туитър, Фейсбук и Инстаграм. Феноменът стартира в края на август, на големия булевард "Кориентес" в центъра на столицата и се разпространи чрез социалните мрежи.

"Това ми се струва жизненоважно, защото четирите години (от мандата на Макри) бяха ужасни. Чрез танца може да събудим и други хора", каза пред АФП 29-годишната Беренисе в централния квартал Пуерто Мадеро, където се състоя едно от тези събирания.

Не успявам да си платя наема, се пее в песента

Снимки: Официална страница на Si Vos Queres

Чрез тази кампания, организаторите искат да привлекат "онези, които мислят, че да изберат управляващата партия е най-добрия вариант".

"Силата на тези действия е в колективния им характер", твърдят те пред АФП, при условие да останат анонимни. Организаторите отричат да са свързани с която и да било партия, макар мнозина да ги свързват с лявата опозиция и с "киршнеризма".

Бившият президент Кристина Киршнер (2007-2015 г.), фигурира като кандидат за вицепрезидент в тандем с Алберто Фернандес.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Бившият президент Кристина Киршнер (2007-2015 г.), фигурира като кандидат за вицепрезидент в тандем с Алберто Фернандес. Думата "радост" често е повтаряна от участниците, като предизвикателство към "революцията на радостта" възхвалявана от Маурисио Макри при победата му на изборите през 2015 г., на фона на недоволството, породено от покачването на цените и многото обвинения за корупция срещу правителството на Кристина Киршнер, самата тя разследвана от правосъдието за множество афери. Маурисио Макри го е правил, Кристина Киршнер също. Кумбията - жанр в танцувалната музика, произхождащ от Колумбия, отдавна е станал популярен във всички социални слоеве в Латинска Америка.

За сметка на това кметът на Буенос Айрес, Орасио Родригес Ларета от управляващата коалиция на президента Макри може да бъде преизбран на 27 октомври, когато ще бъдат произведени и местните избори. Реклама след 7-ми параграф "На всяко избрано място, без предварително уведомление, веднъж зазвучи ли музиката, хората започват да танцуват в синхрон.

Снимки: Официална страница на Si Vos Queres

"Смятам, че подобна песен може да преобърне изхода от избори, защото обединява", казва разпалено Пабло Хиордано, дошъл да потанцува малко в Пуерто Мадеро.