80-годишният Кристо притежава енергията, която е имал като 20-годишен - след като създаде гора от чадъри, опакова Райхстага и облече Сентръл парк в плат с цвят на шафран, през юни ще накара хора да ходят по повърхността на италианско езеро, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

За повече от 50 години Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., но продължават да свързани чрез проектите си, са създали 22 монументални творби.

Проектът "Плаващи кейове" е замислен още през 70-те години на миналия век за делтата на Рио де ла Плата в Аржентина в малко по-различни условия.

Вижте снимки >>>

Сега проектът ще бъде осъществен на езерото Изео в Северна Италия от 18 юни до 3 юли.

В разстояние на 16 дни посетителите ще могат да ходят по пътеки около езерото и по повърхността му, за да стигнат до островите Монте Изола и Сан Паоло.

Изработени от 200 000 полиетиленови куба, свързани помежду си с 200 000 огромни винта, тези структури ще бъдат покрити с жълто платно, чиито тонове се променят и стават червени при влажно време.

"Всичките ни проекти са свързани с физически усещания - поясни Кристо. - Не обичам компютрите, нито да говоря по телефона. Интересуват ме действителните неща, а не виртуалният свят. Стъпвате по пътечки, покрити с платно, и изведнъж започвате да ходите по вода. Става въпрос за нещо, което трябва да се почувства."

"Плаващи кейове" е първата творба на Кристо от 2005 г., когато заедно с Жан-Клод създава инсталацията "Портите" в Сентръл парк в Ню Йорк.

До 18 септември музеят Санта Джулия в Бреша, на 20 км от езерото Изео, представя ретроспектива на мимолетните му творби, включваща подготвителни рисунки, макети, снимки и филми. Изложбата, озаглавена "Водни проекти", фокусира вниманието върху свързаните с вода негови творби.

Създаването на "Плаващи кейове" ще струва най-малко 10 милиона евро. Кристо и Жан-Клод винаги са финансирали сами творбите си чрез продажба на рисунки и подготовителни макети.

Според някои информации Кристо е избрал да реализира проекта си в Италия и заради приятелството си с клана Гусали Берета, собственик на оръжейната компания Берета. Не случайно Плаващите кейове на Кристо ще заобиколят остров Сан Паоло в Изео, където живее семейството Гусали Берета.