Еверест е висок 8848,86 метра, показва новото измерване на върха. Това обявиха съвместно правителствата на Непал и Китай, с което слагат край на различията си дали да се включи снежната шапка на върха. 

Досега официално според Китай върхът бе 8844.43 метра, или с 4 метра по-нисък от официалното замерване на Непал, който признаваше 8848 метра за официалната височина със снежна покривка. Това измерване е направено от индийски специалисти през 50-те години. 

Преди китайските власти настояваха, че Еверест трябва да се мери до най-високите скали, докато непалските власти твърдяха, че снегът на върха също трябва да бъде включен.

През 2012 г. представители на непалското правителство казаха пред Би Би Си, че са под натиск от Китай да приемат тяханаха височина и решиха да се направи ново замерване. 

За пръв път Непал извърши независимо подобни измервания на фона на спекулациите за възможна промяна във височината на хималайския връх заради глобалното затопляне и силното земетресение от 2015 г. То беше с магнитуд 7,8 по Рихтер, уби близо 9000 души в Непал и предизвика и огромна лавина. 

Двете страни са се координирали да съгласуват новата височина. Споразумението за новото замерване бе обявено по време на посещение на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица Катманду през миналата година, припомня Би Би Си. 

Новото измерване се основава на тригонометрични и джи пи ес замервания, извършени от Китай и Непал, съобщава БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес и ДПА. За него Непал изпрати екип изследователи на върха през май 2019 г., а Китай - свои специалисти по-рано тази година.