Екипът от изследователи от биологическия факултет на университета в Уисконсин идентифицира изкопаемото като нов вид тиранозавър, който е еволюирал постепенно.

Daspletosaurus horneri е от семейството на страховития Тиранозавър рекс. Новооткритият хищник е бил с дължина около 9 метра, с малки декоративни рога и муцуна като на крокодил. Той е живял преди 74 милиона години.

Динозавърът е имал нерв, който е еволюирал в историята, като се е превърнал в шесто сетиво. Нервът, разположен върху носа му, е помагал на животното да проучва околната среда и да ловува.

Динозавърът го е използвал по време на любовната игра, като го е триел в муцуната на партньора си.
"По време на ухажването тиранозаврите са триели чувствителните си лица едно в друго, като част от играта преди съвкупление", пишат учените в списание "Сайънтифик рипортс", цитирано от БТА.

Представителите на изчезналия вид имали нерви, почти идентични на тези на крокодилите и подобна чувствителност на кожата на лицето, която вероятно използвали да разпознаят и уловят плячката си, подобно на днешните крокодили.

Това шесто сетиво помага на птиците да усещат магнитните полета, гърмящите змии да усещат инфрачервените лъчи, бозайниците с мустачките си да направляват движението си, а алигаторите да чувстват вибрации във водата.