81-годишният австралиец Джеймс Харисън, известен като Човекът със златната ръка, дари за последен път животоспасяваща кръв, след като в продължение на над 60 години го е направил общо 1173 пъти. Дарявал е почти всяка седмица повече от половин век и така е помогнал на над 2 400 000 бебета да живеят, съобщиха от Австралийския Червен кръст.

Харисън е известен с това, че кръвната му плазма е с особен състав, позволяващ от нея да се произвежда медикаментът Anti-D за борба с т.нар. резус конфликт при бременните жени. Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът с положителен, имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. Тези антитела излагат живота му на риск, обяснява Джема Фалкенмайър от Австралийския Червен кръст.

По-ирония австралиецът не може да гледа игли

Снимка: Туитър

По ирония на съдбата Харисън не може да гледа иглата на спринцовката.

"Никога не гледам как вкарват иглата. Гледам сестрите, гледам тавана, петната по стените, каквото и да е, но не и иглата. Мога да погледна ръката си, след като иглата вече е във вената, но не и преди това. Твърде страшно е да видиш как те бодат с игла", коментира австралиецът.

"Спасил съм много животи и помогнах на този свят да се появят много деца, което ме кара да се чувствам добре. Много е трогателно, когато ми казват, че съм направил това или онова, или че съм герой. Но не, не се чувствам така. Това е нещо, което мога да правя. Един от талантите ми. Всъщност единственият ми талант е да бъдат кръводарител", заяви още Харисън пред телевизия Nine Network.

Не се чувствам герой, казва мъжът, вписан в Книгата на рекордите на Гинес

Снимка: Туитър

Той е вписан в Книгата на рекордите "Гинес" с уникалния брой кръводарявания и е отличен за тази си благотворителност с Почетен орден на Австралия.

Всичко започва, когато е на едва 14 години и преминава през операция на гръдния кош, а единият му бял дроб е отстранен. Процедурата изисква преливане на голямо количество кръв. Разбирайки, че е получил над 7.5 литра кръв, Харисън решава, че иска да се отплати. И започва, веднага след като навършва 18 години, когато законът го позволява.