Смели, дръзки и безскрупулно решителни. Инстинктивно пожелали да вкусят пак свободата или не издържали от страст, през последните месеци избягали затворници все по-често се появяват в новините. Бягствата им са все по-изобретателни и могат спокойно да бъдат сравнени с тези на легендарните герои от романите за Граф Монте Кристо и Казанова, които духват фамозно от килиите. 

Жената е виновна

Преди броени дни най-издирваният наркобарон от мафията Ндрангета избяга под носа на охраната от затвора в Уругвай, където очакваше екстрадицията си в Италия. Роко Морабито, един от босовете на калабрийската мафия, се сближил с още трима престъпници. Италианският мафиот близо 20 години се измъква от закона преди ареста му през 2017 г. Според ведомството 4-мата затворници са успели да излязат през покрива на сградата. После нахлули в апартамент на съседна сграда, откраднали пари от жена, живееща там, но не я наранили.

52-годишният Морабито бе задържна през 2017 г. в Уругвай и бе наречен от тогавашния вътрешен министър на Италия Марко Минити "беглец номер едно". Спипан е заради скандал със съпругата си - Пола Мария Ди Оливейра Корея, която го изгонила на хотел. Той бе издирван от 1994 г. и има издадена 30-годишна задочна присъда за участие в престъпна организация, за трафик на кокаин и за други сериозни престъпления. Впоследствие наркобаронът си направи пластична операция. И докато екстрадицията му се бави, Роко вече кроял планова за свободата си. Когато го залавят в Уругвай, спецчастите установяват, че той се подвизава под друго име с фалшива лична карта.

Снимка: AP/БТА

Батко е тук 

Цял ден френската полиция бе по следите на рецидивиста, успял да избяга с хеликоптер от затвор край Париж. Полицията около френската столица е на крак няколко дни, но следите Редоан Даиф са безвъзвратно изгубени. Напуснал затвора в Рео рано сутринта, след което потеглил на югоизток от Париж - това са последните данни, до които стига полицията. Сценарият е достоен за полицейски филм: малко преди обед хеликоптер се приземява в официалния двор, недостъпен за затворници, който не е ограден със защитна мрежа. 

Надзирателите се разбягват при вида на тримата тежковъоръжени мъже, които слизат от летателната машина със застрашителна стъпка. Измъкват рецидивиста за броени минути от килията. Изоставеният димящ хеликоптер е открит по-късно в района на летище "Льо Бурже", а според радио "Франс енфо" пилотът е бил взет за заложник. Беглецът е продължил бягството с черен автомобил, а после с бяла камионетка. Той е излежавал 25-годишна присъда след последния си обир, в който убива жена от полицията. Даиф има опит с фамозните бягства. Пет години по-рано отново се измъква и се укрива шест седмици от полицията. Сред заподозрените за съучастие в бягствата е по-големият брат на престъпника, дошъл на свиждане в затвора по същото време. Инцидентът повдигна полемиката около охраната в наскоро открития затвор в Рео.

Предаден от чашката 

Новината за тримата избягали опасни затворници от Ориднж Каунти, Калифорния, през 2014 г. изправя на нокти жителите на богаташкия квартал. Сред тях е истинско страшилище - Хюсеин Найери, 37-годишен, ирански емигрант, прочул се с това, че заедно с още трима души измъчва с дни собственик на оранжерия за медицинска марихуана. Пострадалият се прости с пениса си само защото Найери бил убеден, че той крие милиони в пустинята. Цял свят говори за Хюсеин Найери след бягството.  Склонен към жестоки физически, сексуални и психически посегателства, той се оказва тартор на бегълците. Планът е задействан на 22 януари 2016 година, а водещ на "операцията" е именно Найери. На следващия ден срещу Найерие било насрочено дело. Той е бил настанен в един от най-охраняваните затвори, но в килия при общ режим. Найери и неговите съучастници успяват да стигнат до покрива поради свободното си придвижване. сСлед това се спускат  с въже от покрива. Същата техника е използвана и при предишните две бягства от затвора през 1986 и 1988 г. Едва 16 часа след бягството отстъствието на тримата мъже е установено. От полицията подозират, че бегълците са получили помощ отвътре. Обявена е награда от 50 000 долара за всеки, който предостави информация за местонахождението му. Ако наградата за Найери ви се струва баснословна, може би са ви нужни малко повече детайли около личността на издирвания. В полицейски доклад от участъка в Ървин Найери сам признава, че е бил жертва на сексуално насилие като дете. Травмиран е и от факта, че баща му е бил отвлечен и никога не се завърнал у дома. През 1997 г., малко след като завършва гимназия, Найери се записва в американската морска пехота. Обучен е за участие в специални операции и разузнаване. Уволнен е през 2002. Повратният момент за Найери е катастрофа. Той пие с приятеля си в казино, след което почерпен се качва зад волана. Отказва да спре за рутинна проверка и дузина коли се впускат в яростна гонка с него. Вдига на крак цялата полиция на Нюпорт Бийч. В крайна сметка е аресруван заради грубата небрежност и любовта към чашката. Осъден е условно на 125 дни с 4 години изпитателен срок за убийство на пътя. След катастрофата няколко пръста от краката на Найери са ампутирани, но той оцелява и е пратен в килията. 

Приятелство по неволя

Снимка: МВР

Безспорно едно от най-филмовите бягства е това на Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата успяха да минат през охраната на ареста, а пазачите не успяха да ги спрат. Записите от охранителните камери показаха, че започва да ги гони друг затворник и чистачка, но не и охранителите. На поста се събират поне десетина надзиратели, но никой не пресича улицата, за да види накъде са тръгнали Пелов и Колев. Оказва се, че двамата се сприятеляват в килията. Пелов е сочен за тартор в отношенията им, а затворническите клюки разказват, че Колев има повече от приятелско отношение към страховития Пелов. Така и не става ясно кой успява да внесе заредено оръжие, което помага при бягството. Твърди се, че пистолетът е бил скрит в хлябове. В крайна сметка двамата се укриват в продължение на месеци. До престрелка в родния град на Пелов - Ботевград. Той се изправя пред врага си Марио Панчев. Двамата стрелят едни по друг и загиват. Мистерия обвива случилото се с другия беглец -  Радослав Колев, който до ден днешен е е в неизвестност. Твърди се, че Пелов се отървал от него, за да него издаде. Според друга версия Колев отдавна е зад граница. Бягството им вече вдъхнови новия български късометражен черно бял филм "Заедно без теб",  който ще представи страната на редица филмови фестивали през 2019 г.