Древните европейци са съжителствали с огромно "пернато чудовище", пред което възрастен 150-килограмов щраус - най-едрата птица, обитаваща Земята в наши дни, би изглеждал като канарче, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в сп. "Journal of Vertebrate Paleontology".

В пещера на полуостров Крим палеонтолози попадат на изобилие от вкаменелости - кости от мамути, саблезъби, хиени, коне, малък вълк. Фосилите датират отпреди между 1,5 милиона и 2 милиона години. Най-интригуваща обаче се оказва бедрена кост от птица, причислена към вида Pachystruthio dmanisensis.

Според направения анализ на костта древното пернато е тежало около 450 килограма, а височината му е била около 3,5 метра, което го прави една от най-едрите птици, обитавали някога Земята.

Това, което прави находката още по-вълнуваща, е местонахождението й. Досега кости от гигантски птици са откривани единствено в южното полукълбо - от моа в Нова Зеландия, от Епирносови (Слонски птици) на Мадагаскар и от Дроморнитиди в Австралия.

Откриването на вкаменелост от праисторическа едра птица на полуостров Крим в северната част на Черно море показва, че древните създания са били по-често срещани, отколкото се е смятало досега.

Учените допускат, че представителите на вида Pachystruthio dmanisensis са "проправили" пътя си до Крим през Южен Кавказ и Турция. Според палеонтолозите едрите птици са съжителствали в региона с най-ранните заселници на Европа, които са ги ловували за месо, кости, пера.

"Тази забележителна птица е тежала два пъти повече от най-едрата моа и три пъти повече от щраус - най-голямата птица, обитаваща Земята днес. Теглото й е било приблизително колкото на бяла мечка", казва палеонтологът д-р Никита Зеленков от Руската академия на науките.

"Когато за първи път усетих тежестта на птицата, чиято бедрена кост държах в ръката си, си мислех, че това трябва да е вкаменелост от Слонска птица, защото никога не е съобщавано за птици с такъв размер от Европа. Структурата на костта обаче неочаквано разказа друга история, отбеляза д-р Зеленков.

Въпреки внушителните си размери птицата Pachystruthio dmanisensis отстъпва на рекордьора в пернатото царство - изчезнал вид Слонска птица, известен като Воромбе титан, бродил в древността на остров Мадагаскар. Представителите на вида са били с тегло до 860 килограма.

По-кратък вариант на оригиналното научно съобщение може да се прочете тук >>