Британският стрийт художник Банкси продава бронирана жилетка с британското знаме, полицейска каска от сегменти от диско топка и направена от тухли "дизайнерска ръчна чанта" на случайно подбрани купувачи, които могат да отговорят на въпроса "Защо изкуството има значение?", предаде Ройтерс.

Творбите се предлагат в онлайн магазина "Брутен вътрешен продукт", като цените варират от 10 британски лири за спрей на Банкси до 850 лири за бронирана жилетка като онази, която Стормзи носеше на фестивала Гластънбъри през юни.

Вижте снимки >>

В съответствие с правилата на сайта желаещите имат възможност да купят само по един артикул. Молбите ще бъдат произволно селектирани и сведени до по-малък брой въз основа на отговорите на въпроса "Защо изкуството има значение?", като думата "защо" е зачертана.

Отговорите ще бъдат преценени от безпристрастен и независим арбитър, който е професионален комик.

Цените на продуктите, които ще получат сертификат за автентичност на втората годишнина от покупката, са с по-ниска от паЛилизарната им стойност.

Артикулите в онлайн магазина са от временната изложбена зала на Банкси в лондонския квартал Кройдън.

Творбите на стрийт художника, който не е разкрил самоличността си, се продават за баснословни суми. Негова картина, която изобразява шимпанзета в британския парламент, бе продадена за над 12 милиона долара на търг на "Сотбис" по-рано този месец.