Петнадесетгодишният Александър Тянов изсвири "Дубъл" от Партита 2 на Бах на 300-годишна цигулка в Музея на розата в Казанлък. Младият музикант свири от 10 години и е избран от Българската асоциация на лютиерите, изтъкна председателят и Едрьо Едрев.

Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на прочутия италиански майстор Джузепе Гуарнери. Цигулката ще остане само за 24 часа в България, обясни Дзен Хуан депутат от Китай, председател на Асоциацията на лютиерите в родината си и почетен гражданин на Казанлък от 1987 г.

"Този инструмент е много известен. Преди 4-5 години той беше притежание на италиански много известен цигулар Марчело Дичи и с течение на нещата, тъй като той почина, този инструмент бе откупен от китайска страна", каза още Джен Хуан.

Инструментът е бил закупен наскоро за 15 млн. евро на частен търг във Великобритания от частен колекционер от Китай. Сега на него свири световно известният китайски инструменталист Лю Сен Сен.

По думите на Хуан инструментът изисква специални условия за съхранение и сигурност.

Демонстрацията на 300-годишната цигулка постави началото на Международния лютиерски конкурс, който се открива днес в Казанлък. Престижното музикално събитие за струнни инструменти на името на световния виртуоз Антонио Страдивари, което се провежда от 80 години, за първи път напуска Италия. Над 100 са музикалните инструменти от Азия, Европа и Америка, които участват в конкурса, обяви Едрьо Едрев.Домакин и съорганизатор е Община Казанлък, а музикалният форум е част от програмата на 115 Празници на розата.