Археолози откриха много добре запазена мумия в "памучен ковчег", погребана в Перу преди около 1000 години.

Мумията, открита по време на разкопки в храмовия комплекс Пачакамак, е увита в погребален саван от три пласта памучен плат. Тези погребални традиции са на племето ичма, което е предхождало идването на инките.

Учените от археологическия център към Брюкселския свободен университет са открили три монументални структури и светилище, посветено на местните предци, в което е намерена и мумията, съобщи Дейли мейл. В светилището те са открили и дарове, оставени от поклонници - морски раковини, кучета и други ценни предмети.

За изследването на своеобразния ковчег от памучен плат, в който са открити мумифицираните останки, учените ще използват рентгенови лъчи, компютърен томограф и триизмерна реконструкция.

Според археолозите откритото светилище е било трансформирано в храм за водолечение по време на управлението на инките. Преди това обаче в него е имало погребални камери и много мумии.

Макар по време на испанските завоевания доста от тях да са разрушени, камарата с увитото във вързоп тяло, е останала непокътната.