113-годишнната Екатерини Корнару от гръцкия град Крестена в Пелопонес претендира за титлата за най-възрастната жена в света, съобщи в. "Български новини".

Според официални документи и електронни записи, тя е родена на 25 юли 1905 г. 

Роднините й вече събират необходимите подкрепящи документи, за да ги изпратят за кандидатстване в книгата на Гинес.

По данни на американската Група за геронтологични изследвания обаче сега най-възрастният човек на планетата е японка - жителката на Йокохама (южно от Токио) Чийо Мияко, която скоро ще навърши 117 години.

 

Мияко "наследи" титлата от Наби Таджима, 117-годишна японка, която на 21 април почина в болница в град Кикай в Южна Япония.

Таджима, родена на 4 август 1900 г., има седем сина и две дъщери и според съобщенията има повече от 160 потомци, включително пра-пра внуци.

Годишният справочник Световните рекорди на "Гинес" обаче не бе признал до момента Таджима като най-възрастният жител на планетата. Вместо това на 10 април обяви 112-годишният японец Масадзо Нонака за най-възрастния мъж на света.

Най-възрастната жена изобщо, чиято възраст е била доказана, е Жана Калман (1875-1997) от Франция, починала на 122 години, 164 дни, и която е и най-възрастният човек, който някога е живял.