Японката Наби Таджима, смятана за най-възрастния жител на планетата, почина снощи на 117 години на родния си остров Кикай, съобщи представител на местните власти, цитиран от световните агенции и БТА.

Таджима е родена на 4 август 1900 г. Тя е починала към 20 часа местно време от естествена смърт в болница на остров Кикай, префектура Кагошима, каза Сусуми Йошиюки от управлението по здравеопазване.

"Г-жа Таджима живееше в дом за възрастни хора. През януари тя се обезсили и беше приета в болница. Почина в резултат на напредналата си възраст", каза Йошиюки.

През септември 2015 г. Таджима стана най-възрастният човек в Япония, а според японски медии след смъртта на 117-годишната жителка на Ямайка Вайълет Браун през септември 2017 г. тя е станала и най-възрастният човек на света.

Годишният справочник Световните рекорди на "Гинес", който проучваше въпроса след кончината на Браун, обаче не бе признал до момента Таджима като най-възрастният жител на планетата. Вместо това на 10 април обяви 112-годишният японец Масадзо Нонака за най-възрастния мъж на света.

Япония е известна с дълголетието на жителите си. Официална статистика от миналата година сочи, че в страната живеят близо 68 000 столетници. За сравнение, през 1963 година те са били 153-ма, отбелязва Ройтерс.

Според "Гинес" обаче абсолютният рекорд по дълголетие, доказан официално, държи французойка - Жана Калман, починала през 1997 г. на 122 години и 164 дни.

По данни на американската Група за геронтологични изследвания сега най-възрастният човек на планетата отново е японка - жителката на Йокохама (южно от Токио) Чийо Мияко, която след десет дни ще навърши 117-години.