Това каза началникът на сектор "Компютърни престъпления" в Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) Явор Колев по телевизия PRO.bg.

По думите му грешно е разбрано посланието за преследване при сваляне на филми и музика от интернет.  "Акцията за борба с пиратството е насочена срещу онези, които го организират, каквито са например "Замунда", "Арена", различните интернет доставчици, а не срещу обикновения потребител. Юзърите няма да бъдат арестувани", увери Колев.
Той подчерта, че проблемът не е, че потребителите свалят нещо.
"Бъдещето е да се разпространяват филми и музика както в момента, но онова, което си плащаме, да отива при автора, не при организирания престъпник", добави антимафиотът.

По информация на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад "Замунда", а руснак – зад "Арена", съобщи БГНЕС.
"Обвиняемите по делата срещу сайтовете в момента са само хората, които прибират парите. Делата от преди 4 години срещу "Арена" и "Замунда" предстои да влязат в съда", припомни Колев.

Преди два дни европейският директор на международната Федерация на звукозаписна индустрия Фрeнсис Мур обяви, че България е на първо място по пиратство в ЕС. Затова от МВР са били поискани законодателни мерки, за да могат потребителите в страната, които теглят пиратски софтуер, музика или филми да бъдат следени чрез интернет доставчиците. Предлага се потребител, нарушил авторските права, да се предупреждава два пъти, след което да бъде глобен.

"Правото на свобода и обмен на информация не трябва да бъде накърнено. Трябва да бъдат приети такива закони, че авторите да контактуват директно с потребителите", такава позиция изрази пък блогърът Асен Генов, който е инициатор на протестите срещу следенето в Интернет. Според него дори и да бъдат забранени торентите, те ще намерят друга среда.

През март 2007 година собственикът на сайта "Арена БГ" Елиян Гешев беше задържан за 72 часа по обвинение, че е нарушил Закона за авторските права и е разпространявал в интернет порнографски материали с лица, "изглеждащи" малолетни. След това съдът го освободис мотив, че няма обосновано предположение за извършване на престъпление.
При акцията тогава бяха свалени и торент секциите на "Замунда".

През 2008 година са образувани над 257 дела срещу нарушители на правата на интелектуалната собственост, а над 50 са приключили с окончателна присъда. През 2008 година трикратно са се увеличили приходите от заплащане на авторските права спрямо 2007 г.