Международен екип от експерти е направил преглед на доказателства с 20-годишна давност за възможната причина за изчезването на динозаврите.

Изследователите определят, че масивен астероид, с ширина около 15 км, е ударил планетата с мощ 1 милиард пъти по-голяма от тази на атомната бомба над Хирошима, посочват учените в публикация в списание „Сайънс“, цитирана от АФП и БГНЕС.

Екипът от 41 изследователи се надява техните открития да спрат веднъж и завинаги дебата за причината за изчезването на динозаврите. Някои учени твърдят, че динозаврите и други видове, сред които птицеподобният птерозавър и големи морски влечуги, са изчезнали преди около 65 милиона години от серия вулканични изригвания в днешна Индия, продължили около 1.5 милиона години. Изригванията изхвърлили достатъчно базалтова лава в централната част на Индия, която да напълни два пъти Черно море и се смята, че са причинители на охлаждането на атмосферата и на киселинен дъжд в глобален мащаб.

Новото изследване в „Сайънс“ сочи, че морските и земни екосистеми са били бързо разрушени на границата между креда и терциер (терциер е остарялото название на интервала от измирането на динозаврите до началото на последния ледников период; според новото геологическо деление времето на терциера се поделя от палеоген и неоген - бел.ред.).