В последните няколко години разходите за Linux са нараснали 13 пъти, сочи анализът. Според експертите, през 2005 г. ЕС е похарчил за разработки на отворени Linux решения 80 млн. евро. Испанските специалисти са ползвали методиката COCOMO 81, като са изхождали от средната годишна заплата на програмистите през 2006 година, която е около 31 хиляди евро (за еталон при изследванията е използвано Linux-ядрото 2.6.30).

Харчовете за Linux разработки са пряко зависими от инвестициите на ЕС в информационни технологии, допълват анализаторите.


Linux Foundation съобщи за началото на програма за провеждане на безплатни обучаващи семинари за разработчици и системни администратори, информира IDG BG. Курсовете ще се провеждат онлайн и в тях могат да вземат участие всички желаещи да си повишат квалификацията независимо от местоположението си.

Първият курс започва на 1 март и е на тема "Как да работим с Linux обществото“, лектор ще е Джонатан Корбет, основател на LWN и участник в разработката на Linux ядрото. Останалите курсове, които ще се проведат са: "Въведение в Git", лектор Джеймс Ботомли, член на управителния съвет на Linux Foundation и поддържащ SCSI подсистемата на Linux ядрото. "Проблеми и настройка на Linux система" и "Linux администриране 101", лектор Джо „Zonker“ Брокмайер, оглавяващ обществото на разработчици на OpenSUSE. "Обзор на файлови системи в Linux“, лектор Кристоф Хелвинг, член на техническия комитет на Linux Foundation, системен архитект и разработчик. "Btrfs: Въведение и обновление", лектор Крис Мейсън, автор на файловата система Btrfs и ръководител на open-source подразделението на Oracle. "Оптимизация на производителността на Linux", лектор Тед Тц'о (Ted Ts’o), един от първите разработчици на Linux ядрото и автор на файловата система ext*.