При младите хора рахитът е причинен главно от хроничната липса на витамин Д. Впоследствие, те развиват болни и деформирани крака, които не израстват правилно. Това заболяване се е свързвало предимно с изключителна бедност и викторианска Англия през 19-и век на Чарлз Дикенс, и може лесно да бъде избегнато чрез балансирано хранене и излагане на слънчева светлина.

Лекарите са посочили миналия месец, че болестта отново се е превърнала в "често срещано" явление във Великобритания. "Децата прекарват повече време у дома, играейки пред компютрите, вместо да се радват на свежия въздух", заяви Саймън Пиърс, професор в университета в Нюкасъл в Североизточна Англия и главен автор на ново изследване върху недостатъчността на витамин Д. "Това означава, че техните нива на витамин Д са по-занижени спрямо предходни години", посочва ученият. Половината от възрастните хора във Великобритания, особено живеещите на север, изпитват недостатъчност на витамин Д през зимата и пролетта, като един на всеки шест изпитва сериозна недостатъчност.

Заболяването се свързва със сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, няколко вида рак и увреждане на костите при възрастните, известно като остеомалация. Докато изследването е съсредоточено върху хората във Великобритания, същите тенденции се повтарят и в останалата част от индустриализирания свят, посочват учените. Едно от решенията за справяне с проблема е излагането на слънчева светлина, което може да помогне за увеличаването на нивата на витамин Д, но може да увеличи и риска от развитието на рак на кожата.

Другата опция е свързана с регулиране на хранителния режим. Препоръчва се консумирането на повече мазна риба като сьомга, скумрия, сардини и херинга. Изследването, публикувано в последния брой на British Medical Journal, призовава за добавянето на витамин Д към млякото и производни хранителни продукти, както беше направено в няколко други страни. Дългото време, прекарано пред компютъра, беше свързано и с все повече случаи на напълняване, ръст в психологическите отклонения и антисоциално поведение.