Правилник за управление на електрически тротинетки ще създаде община Пловдив. Подготвят се и промени в организацията на движението на градския транспорт с цел оптимизиране на времето им за придвижване. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев, предаде Радио Пловдив.

Новите правила ще уреждат начина на движение и паркиране на електрическите тротинетки в градска среда. Заместник-кметът по екология Анести Тимчев обясни, че масовото използване на новите индивидуални форми на придвижване е довело до необходимостта от подобен правилник.

"Електрическите форми за индивидуално придвижване стават все повече и повече. Ще разчитаме на тях като алтернатива за освобождаване на централните градски площи от моторни превозни средства. В същото време всеки използва и паркира електрическите тротинетки, както намери за добре- със скорост, каквато намери за добре, с облекло, каквото намери за добре и ги паркира там, където намери за добре, а някои ги изоставят , където им падне", обясни Анести Тимчев.

Друг важен въпрос, по който заседава Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха е бързото движение на градските рейсове, което може да се случи по два начина.

"Идеята е да бъдат затворени някои от улиците за движение на автомобили, а там, където е възможно да бъде определена бус лента, ще сложим такава", коментира заместник-кметът по екология.

Общината обсъжда и начините, по които общинските зелени площи да бъдат обозначени като такива и паркирането върху тях да бъде съпроводено с глоба.