Нараства броят на нарушителите с електрически тротинетки. По данни на полицията до момента са съставени над 550 акта. Ортопедиите в болниците също отчитат все повече пациенти след инциденти с тротинетка, съобщава Нова телевизия. Само за последните 48 часа има трима пострадали заради електрическа тротинетка, приети в ортопедията на болница "Св. Анна". 

"Двама от пациентите са с фрактури на лопатката и ключиците, а двамата е с фрактури на подбедрицата. Апелирам да бъдем внимателни - и водачите на МПС-та, и водачите на тротинетки, защото понякога изходът може да бъде фатален", коментира д-р Александър Илиев, който е завеждащ отделение в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ "Св. Анна".

Само преди няколко дни, на 9 август, млад шофьор с предишни нарушения на пътя помете две 10-годишни деца, качени на тротинетка във Вършец. В Русе 13-годишно момиче на тротинетка също беше блъснато от кола. Регистрирани са и два инцидента на катастрофирали тротинетки в Русе и "Слънчев бряг" след употреба на алкохол.

"През месец юни броят на ПТП-та с участието на тротинетки е 14, а останалите 16 са попаднали в статистиката за месец юли", заяви Мария Ботева от "Пътна полиция" към ГДНП.

От подобни произшествия са заплашени и деца, тъй като все по-често на тротинетки на ток се качват непълнолетни, въпреки че е забранено за хора под 14 години.

В същото време глобите са символични - варират от 10 до 50 лева.

Лавината от нарушения с тротинетки е налице не само в столицата, но и повсеместно в страната. В Сливен полицията извършва редовни проверки заедно с общинската охрана, особено по пешеходната зона на града. Установени са 176 нарушения за малко повече от месец от началото на лятото, в това число и заради каране на велисопеди там, където се движат само пешеходци.

Съставени са 45 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст, които са се движили по пешеходната зона с велосипед или индивидуални електрически превозни средства, както и такива нарушили правилата на различни пътни участъци в града. 95 нарушения са извършени от деца под 16-годишна възраст, което затруднява налагането на санкции. В тези случаи се уведомяват родителите.

От полицията апелират за завишен родителски контрол и напомнят, че децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

Според Закона за движение по пътищата водачите на индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта, както и каска, ако са на възраст до 18 години.

На водачите е забранено да се движа по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди"; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 на Закона за движение по пътищата.

Важно за родителите, които желаят да закупят на детето си такъв вид превозно средство, е да знаят че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години - за движение само по велосипедни алеи, и 16 години - за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

Проверките на полицията в Сливен продължават до края на лятото.