Забраниха движението на електрическите тротинетки пред НДК и в парковете, глобата е 50 лв.

Задължаваме фирмите, които отдават тротинетки под наем, да ограничат софтуерно скоростта им, като в градинките то ще е до 5 км/час, заяви Георги Георгиев

Обратно в новината

Коментари - Забраниха движението на електрическите тротинетки пред НДК и в парковете, глобата е 50 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и по велоалеите да ги забраните. Едно е да отнемте и без това малкото пешеходно пространство, за да могат деца и пенсии да спортуват, друго е да пуснете МПС-та по тях!

това чиновниците в Столична община предимно от ГЕРБ са страхотни малоумници. Значи наводнихте градата с беплатни торинетки, които се търкалят къде ли не и пречат на всики, покрай тези тротинетки един куп народ си купи собствени и сега след няколко години решавате да ги забранявате и ограничавате Абе вие нормални ли сте какви сте не знам. Така не се уредждат трайни обществени отношения. Същата работа със зоните - разчертахте де що има място за зона за да събирате пари като по този начин стимулирахте паркирането в центъра на града, а сега приехте наредба да ограничавате колите с нисък клас евро да паркират? Ми що не го направихте още тогава със зоната. не се прави така иди ми дойде ми с милионен град/ Смепници сте големи. България от тъпи управници си пати в инаги..

Ми направете велоалеи в парковете бе * общинари! Вие забранявате, че ви е най-лесно. Толкова сте к.ухи, че няма накъде повече. За мен, с тротинетката, паркът е най-безопасното място за каране - най-вече за съкращаване на разстоянието за да стигна до работа. Искате да съм на улицата да ме блъсне някой зазяпал се?

То има .... но като се нашмъркаш - е все тая .

Или ти, какъвто си заспал, да блъснеш някой в парка... Велоалея в парка? Ако искаш да направят и магистрала.

Когато бях бременна, вървейки по тротоара, за минутка невнимание бях пристъпила на велоалеята. За секунда чух звънене зад мен. Инстинктивно се дръпнах и усетих само нещо да профучи покрай мен. На мое място можеше да бъде дете или друга бременна жена - да има друга реакция и да стане беля. За такива превозни средства най-добре е да си имат специална лента на улицата. Да си имат правила за движение както е при МПС-тата. Не им е мястото нито в парка, нито на тротоарите.

Това ,което видях с очите си в Барселона- тротинетки САМО на улицата , с каска и светлоотразителна жилетка! И спазват правилата за движение!

Трябва да се забранят и велосипедите в парковете! Това е абсурдно, чакате да бъде убито или осакатено някое дете ли!? 100кг мъж със скорост 40-50км/ч УБИВА на място малко дете, а възрастен или по-голямо дете - осакатява до живот. Вън всички оревознинсредства от пешеходните зони и там където свободно се разхождат и играят деца!

Вие имате ли представа какво е 45-50 км/ч?

Ами ако в парка има велоалея? Тогава може ли да се кара тротинетка?

То и по магистралите е забранено да се кара с повече от 130 км/ч, ама това не попречи вчера на десетина джигита да ме задминат все едно, че съм спрял, въпреки че се движех със 120. Всички бяха 180+, тези със 150-160 даже не ги броя. И това за някакви си стотина километра и при огромни санкции по закон. Което значи нула контрол, нали всичко умножено по нула е нула. Та - какво от това, при положение, че никой няма да контролира спазването на тази наредба.

Актуализирай си книжката (ако имаш). След 2012 година максималната позволена скорост не е 130 км/ч.

Да се чуди човек как виден актуалист като теб не е в крак в актуалните тенденции за ограниченията на скоростта по българските магистрали. Както и да е. При скорост 200+ км/ч, независимо от това, дали ограничението е 140 км/ч, както ще е до средата на 2023 или 130 км/ч, каквото ще е оттам нататък, санкцията е почти една и съща. В смисъл, ако я прилагат. Когато не се прилага е абсолютно еднаква.

А на велосипедите ограничена ли е софтуерно скоростта в парковете на 5км/ч?

Не . При тях няма софтуер ... поради липса на хардуер .

Много ти разбира главата какво е хардуер. Велосипеда е направен изцяло от хардуер просто всичко е механично.

Човекът си направи шега но ти си толкова прост, че дори не върна. Най вероятно малоумен велосипедист който няма никакво понятие от законите за движение по пътя.

Изхода е много вело-алеи. Живях в един зап.европ.град, там навсякъде може да стигнеш по вело-алея. В Сф са направили няколко, колкото да отбият номера за пред ЕС и да усвоят парите.

Кой тоя зап.европейски град? Нещо понаслъгваш.

Велоалеите са по-скоро пречка за каране на колело в София. Човек с разум може да подбира достатъчно широки улици, по които да може да бъде заобиколен лесно (най-опасно е в тесни улици, където дебилни шофьори няма да се сетят да наналят/спрат ако няма окъде да минат). Велосипедистите са пълноправни участници в движението по улиците, по които не им е забранено да карат; и не, велосипедистите не са пешеходци за да очакват някой да им даде предимство като на такива на зебра. Ако искат предимството си там, че трябва да слязат от колелото и да бутат през зебрата, това ги прави пешеходци.

И на Витошка трябва, и на Витошка!

да се забранят тротинетките, от тях не вземаме никакви бакшиши!!!

Аа не или със 200 или не карам.Фиуу с тротинетката

тротинетките трябва да бъдат забранени по тротоарите! Там е място за паркиране на коли!

Тротоара е място единствено на пешеходеца ! Видя ли кола там с удоволствие ще я снимам и ще претри на КАТ !

Това е държава на идиоти! И къде да се движат, ако не в парковете! Пълно навсякъде с гснусни помияри, писащи и серящи навсякъде, обаче тротинетки не може!

Както скоро стана ясно от Ютюб подвизите на определени граждани, има ел. тротинетки, които могат да се движат с над 100 км в час. Мислиш ли, че трябва да се движат свободно в парка с тази скорост? Да се разчита само на съзнанието и отговорността на каращите е загубена кауза, като ги гледам какви ги вършат между колите. Грам акъл нямат някои.

иначе по тротоарите може и колела и тротинетки а хората по покривите.

Въййй 50 лв.

Поне половината от изброените неща, дето ще ги забраняват или ограничават, са забранени или ограничени от Закона за движение по пътищата.

То и за велосипедисти е забранено на пешеходни зони, но никой не може и да ги глоби дори. Пишат им се хвърчащи фишове. Та няма сила, която да глобява нарушителите. Пишем правила, но никой не чете, камо ли да разбира, че пречи на деца и родители.

Супер !

Трябва веднага да се забранят и по тротоарите! Безумно е да се врат сред пешеходците с тези скорости! Има велоалеи! Да отиват там! Както и велосипедите! Пак ли чакаме някой да бъде убит за да се свърши нещо, а? Омръзна ми от изгъзиците на разни индивиди, които целят само да се покажат като early adopters! Селтаците нямат край!

А велосипедистите къде да идат? Да освободят велоалеите за тротинетките, а те да тръгнат по тротоарите?

Да се гъчкат! Не ме интересуват! Утре като убият детето ти на тротоара ела пак ги защитавай! Изгъзиците ви нямат край!

Онзи ден една мърла във Ванра щеше да блъсне сина ми. Слиза от такси детето и тази изскочи с поне 20 км/ ч иззад павилион. Осъзнавате ли всички защитници на тези потенциални убийци, че може следващият път да е вашето дете? За вас явно не ви е еня... ама мислете за децата! Мястото на пешеходците е на тротоара. мястото на тези потенциални убийци е на велоалеите. Ако не ги кефи да отидат на платното и да видят какво е да си в позиция на уязвим! Хайде марш, убийци такива!

Къде с тия велоалеи?

Велоалеите са и за тротинетки!

Тези са все от тротинетки: ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА ПРИ ТЕЖКИ ПТП ПО ГОДИНИ 2022 г. - загинали 531 и ранени 8422 участници в движението по пътищата при 6609 тежки ПТП 2021 г. - загинали 561 и ранени 7609 участници в движението по пътищата при 6080 тежки ПТП 2020 г. - загинали 463 и ранени 7121 участници в движението по пътищата при 5710 тежки ПТП 2019 г. - загинали 628 и ранени 8499 участници в движението по пътищата при 6730 тежки ПТП 2018 г. - загинали 611 и ранени 8466 участници в движението по пътищата при 6684 тежки ПТП 2017 г. - загинали 682 и ранени 8680 участници в движението по пътищата при 6888 тежки ПТП 2016 г. - загинали 708 и ранени 9374 участници в движението по пътищата при 7404 тежки ПТП 2015 г. - загинали 708 и ранени 8971 участници в движението по пътищата при 7225 тежки ПТП 2014 г. - загинали 660 и ранени 8640 участници в движението по пътищата при 7012 тежки ПТП 2013 г. - загинали 601 и ранени 8774 участници в движението по пътищата при 7016 тежки ПТП 2012 г. - загинали 601 и ранени 8193 участници в движението по пътищата при 6717 тежки ПТП 2011 г. - загинали 657 и ранени 8303 участници в движението по пътищата при 6698 тежки ПТП 2010 г. - загинали 775 и ранени 8080 участници в движението по пътищата при 6610 тежки ПТП Загинали през 2009 г. - 901 души Загинали през 2008 г. - 1061 души Загинали през 1990 г. - 1567 души

трябва да има статистика за убитите от тротинетки ли за да започнете да мислите, а? Малоумниците сте безкрайно много, но е време да започнете да спазвате закони! Никак не ме интересува измисления ви кеф! Махате се от пешеходните зони и си трошете главите далече от най-уязвимите, а именно пешеходците! Мърли и мърльовци!

carbrains. cars гуд, тротинетки бад колко хора са умрели от удар с тротинетка, че забраняват и ограничават?

да им ограничат скоростта до 10 км/ч във всякакви пешеходни зони.

А те пък ще го спазват, а? Ходи и доказвай, че се е движил с 18 км, а не с 10. Нямат никакво място на пешеходните зони! Марш на алеите или платното!

Lime си го налагат това на техните тротинетки. С GPS следят къде си и по тротоарите и в парковете те реже на 8 км/ч. Може би не навсякъде, ама аз съм ползвал колкото да видя какво е и там където съм пробвал работи по този начин.

А личните? В Париж ги забраниха по тротоарите! Време и тук да се забранят! Никакви изключения за НИКОГО!

Правилно е това, ел. тротинетките развиват сериозни скорости и са опасни при сблъсък с пешеходец. Същото трябва да важи и за велосипедите. Но от друга страна - кога ще започнат да се глобяват пешеходци, които безпричинно се шляят по обособени Вело алеи? По улиците трябва да им ред и уважение, а не всеки да си прави това, което му е най-удобно на него.

ами то важи: Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено: 5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Този член го обясни на някое десетгодишно или и по-малко дете с велосипед. Дали ще разбере за какво му говориш ?

Знам, че важи, казвам, че трябва да се вземат мерки да се спазва тази забрана. И не говоря за директни глоби, ами примерно няколко месеца "гратис" в които велосипедистите се предупреждават, че нарушават закона, а чак след този срок да се глобява.

"обособени Вело алеи" са обикновено върху тротоари и отнемат пешеходно пространство. И въпрос: Как един незрящ човек може да разбере, че е навлязъл в "обособени Вело алеи"?

По принцип има начин - залагат се така наречените тактилни плочи, които незрящите усещат при ходене или с бастуните си, но трябва да си особен идиот да ти е проблема, че някой незрящ се е объркал и ти ходи по велоалеята. Говоря за огромното количество хора с напълно здрави сетива, които изобщо не се съобразяват с нищо и застрашават и себе си и другите. И какво значение има от дали вело алеята е обособена на площта на пътното платно или на тротоара? Ако за разширение на пътното платно се намалят тротоарите, това дава ли право на пешеходците да вървят по платното, защото в миналото там е било тротоар?

Глоби за дебилите зарязващи тротинетките където им падне и човек трябва да внимава да не се спъне в тях

Тротинеткаджиите биха искали да карат навсякъде, със скорост на кола и всички да им правят път. Тези нови правила са съвсем адекватни.

Те хубаво забраняват, а кой ще контролира за спазването на забраната - пак онези дето дремят на сянка в патрулките ли ? И много интересно как точно ще се ограничи скоростта в парковете - тротинетката ще знае че е парк и ще спира сама ли ... и кой ще го контролира и с какво ... Поредната наредба дето няма как да се случи ...

През вградения GPS ще разпознае дали е в парк, елементарно е.

А ако тротинетката е лична и няма GPS? Не, че нещо, ама това не е ли уредено в ЗДвП в частта за велосипеди? Тротинетките трябва да попадат в тази категория. Освен това ми е интересно как педитата от "Спаси София" не са надали вой?