Опасност София да остане без вода заради количеството на водата в язовир "Бели Искър" няма, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посети Пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" във връзка с доклада, който утре ще бъде разгледан в Столичния общински съвет /СОС/ за възможността през водопреносната мрежа на София да се превеждат допълнителни количества вода до Мало Бучино и от там през водопровода, който ще бъде изграден от правителството, да достигне до Перник.

"Нивото на водата в язовир "Бели Искър" се следи в реално време. Вече са направени и тестовете дали през водната система на София могат да минат допълнителни 300 литра в секунда", това обяви Йорданка Фандъкова, която се запозна с актуалните водни ресурси в язовира.

За мен е важно да направим всичко възможно да помогнем на бедстващите хора в Перник, без това да се отрази на хората в София, подчерта кметът и посочи, че след направени всички възможни анализи, е получила уверенията на експертите, че това е напълно възможно.

Снимка: БТА

За нея е важно гражданите на София да знаят с какви системи за контрол разполага София и "Софийска вода", за да бъдат спокойни и да не се поддават на всякакви спекулации, които за съжаление винаги в момент на криза се появяват.

За мен е важно становището на експертите и институциите. Аварии винаги има, важното е обаче как се реагира, каза кметът. Тя посочи, че 52 резервоара се наблюдават в реално време и всяка сутрин получава информация за всички язовири на територията на Столичната община. Кметът изрази надежда предложението за използването на водопреносната мрежа на София да бъде подкрепено от СОС.

Весела Стефанова, старши мениджър на лабораторията информира, че през 2019 г. "Софийска вода" е взела около 8500 проби за мониторинг и контрол на питейната вода в София. На тези проби са направени около 150 хил. анализа по микробиологични, физикохимични и радиологични показатели.

Изследваме водата по целия й път - от водоизточниците, язовир Искър, язовир Бели Искър, 17 реки, подземни водоизточници. Правим анализи по предварително изготвена програма от "Басейнова дирекция", подчерта Стефанова.

Снимка: БТА

Тя обясни, че след водоизточниците, водата постъпва към пречиствателните станции, които са четири. Най-големите - Бистрица и Панчарево, се следят всеки ден, всяка сутрин се вземат проби при влизането и излизането на водата от станцията. Контролът е непрекъснат, показателите в пречиствателните станции се наблюдават от онлайн прибори, 24 часа в денонощие, каза експертът.

Показателите на водата, за които се изследва са водата са метали-неметали, органични замърсители, йонни форми, цвят, вкус, мирис. Следят се микробиологични показатели като ешерихия коли, салмонела, както и радиологични показатели. Лабораторията е акредитирана още преди десет години и докладва валидни и достоверни резултати, подчерта Стефанова.

Снимка: БТА

Тя каза, че всяка година лабораторията е проверявана от службата по акредитация. Питейната вода в София е с отлични качества, годна за пиене и отговаря на нормативните изисквания, увери експертът от пречиствателната станция.

Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", заяви, че контролът на качеството на водата е 24 часа в денонощието. Той каза, че тестовете дали може да се преведат 300 л в секунда до резервоар Мало Бучино са успешни. Попитан за евентуални аварии при експлоатацията на бъдещия водопровод, той каза, че аварии винаги има. Средно на ден за миналата година е имало 38 аварии.

Водопороводната мрежа в София е 4 хил. км и аварии са възможни, важното е те да бъдат идентифицирани в съответните срокове и да бъдат отстранени в срокове, категоричен е Тренев.

Снимка: БТА