Във връзка с подготовката за военния парад на 6 май, военна техника на въоръжение в Българската армия ще се предислоцира утре от формирования в страната до летище Доброславци край София, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от Сливен, Ямбол, Казанлък, Карлово, Асеновград, Стара Загора, Плевен и Благоевград до летище Доброславци.

От военното ведомство съобщиха още, че от 3 до 6 май са планирани полети на вертолети и самолети на българските ВВС, с прелитане на малка височина над София, площад "Княз Александър I", във връзка с подготовката и провеждането на военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Тренировъчни полети над София ще бъдат изпълнявани в следните времеви интервали - от 10.00 до 11.00 часа на 3 май, с прелитане над площад "Княз Александър I"; от 10.00 до 11.00 часа на 4 май, с прелитане над площада; от 10.00 до 11.00 часа на 5 май, с резервен времеви интервал от 14.00 до 15.00 часа същия ден, с прелитане над площад "Княз Александър I", за участие в генералната репетиция за парада; от 18.00 до 20.00 часа на 5 май, с прелитане над Националния стадион "Васил Левски", за участие в тържественото отбелязване на 70-ата годишнина от основаването на ЦСКА.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия на 6 май вертолети и самолети на българските ВВС ще прелетят над площад "Княз Александър I" в София от 10.00 до 11.00 часа за участие във военния парад.

Министерството на отбраната уведомява медиите и гражданите, че е забранено използването на въздушното пространство от дистанционно управляеми летателни системи /дронове/ в периода на тренировките на ВВС и по време на военния парад. Забраната е с цел гарантиране на безопасността на участващите военни вертолети и самолети, както и за да бъде предотвратен възможен нежелан инцидент в район със струпване на много хора.