Скандал предизвика възстановена паметната плоча на Петимата от РМС в София. Доброволци реновираха паметната плоча на известните от близкото минало комунистически активисти, известни като Петимата от РМС. Това става със съдействието на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.

СДС изрази остро възмущение от "тази провокация и обида срещу демокрацията".

"Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район "Изгрев" и всички столичани", се казва в разпространена в късния следобед вчера декларация от СДС.

Те припомнят на кмета, че България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец, изтъкват още от СДС.

Сините са категорични, че постъпката на кмета Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител. Това е цинично и недопустимо, категорични са от партията и настояват:

"Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията!".