До средата на януари ще представим за обществено обсъждане бюджета на София за 2024 г., посочва кметът на София Васил Терзиев в последния си отчет за тази година, публикуван в профила му във Facebook. Той не пропусна и да отправи забележка към двама от ярките представители на ГЕРБ-СДС в местния парламент - Антон Хекимян и Георги Георгиев.

Васил Терзиев допълва, че с приемането на държавния бюджет за 2024 г. са одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата, а работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г.

Терзиев отчита още, че е намерено решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София, като е осигурено довършването на проектите и възможността да се кандидатства за нови, както и да продължи изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата.

Кметът отбелязва също, че ще бъде разширен гробищният парк "Бакърена фабрика", след като е подписал договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот в район "Връбница" от близо 52 дка.

След пожара в жилищна сграда в квартал "Курило", град Нови Искър веднага доставихме два фургона с ток и вода за хората, които останаха без подслон, отчита Васил Терзиев. Той допълва, че е предложен подслон и в центровете за временно настаняване, докато се поправят щетите, но пострадалите са отказали. Екипът на "Аварийна помощ и превенция" премахна опасните останки по сградата и ще помогне със средства и със самия ремонт на покрива.

Васил Терзиев коментира още и спирането на Симеоновския лифт, като отбелязва, че не е ясно кога ще заработи. По думите му екипи на Общинската полиция и "Аварийна помощ и превенция" към общината ще поемат организацията на движението и ще бъдат осигурени повече автобуси по ключовите трасета, за да може да се компенсира липсата на лифт през следващите седмици и до възстановяването на работата му.

Терзиев се обръща и към представителите на ГЕРБ-СДС в местния парламент Антон Хекимян и Георги Георгиев: 

"Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до Московска 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми! Ще повторя, че всички - и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, трябва да поемем своята отговорност пред софиянци сега". 

В броените часове до Нова Година ви пожелавам 2024 да ни донесе здраве, любов, нови мечти и силите и упорството да ги сбъдваме. Пожелавам си заедно с вас да направим София един по-добър град за живеене. Без всеки един от вас и вашето активно участие няма как да успеем, завършва кметът на София Васил Терзиев.