"Спаси София" ще остане критична към управлението на столицата, дори когато кмет е Васил Терзиев, а партията на Борис Бонев вече не е в опозиция. Има обаче много работа, за да се изчисти наследството от управлението на ГЕРБ и това няма да стане за ден. Отговорно би било от тяхна страна след като софиянци са им отредили това място на изборите, да подкрепят най-голямата група в СОС, за да заработи общинският съвет. От ПП-ДБ-СС са готови за диалог с ГЕРБ по политики, воден по същество, но в момента виждат само деструктивна опозиция и саботаж, като "държат София като заложник на техния тесен партиен интерес". Това са обобщените тези, които Борис Бонев изрази пред Dir.bg в разговор по темата как би могла да се отблокира работата на столичните общинари. 

Относно вчерашното решение на групата му да не издигне кандидат за председател на СОС, той уточни, че това е било за конкретния ден, а не става дума за "окончателно оттегляне на когото и да било".

Като отговор на тезата на Антон Хекимян от миналата седмица за това, че "София е заложник на сделката между Васил Терзиев и Борис Бонев", лидерът на "Спаси София" коментира, че "ако има някаква вътрешна драма, тя е между Хекимян и Георги Георгиев, а не между Бонев и Терзиев. 

Ето какво още сподели той:

След като вчера оттеглихте кандидатурата си за председател на СОС, виждате ли фигура, която би могла да обедини гласовете на Вашата и на останалите групи?

Първо да уточним, че решението на нашата група беше конкретно на заседанието на 30 ноември да не издигаме кандидат. Няма финално окончателно оттегляне на когото и да било и на каквото и да било. Просто на това заседание дадохме възможност на всички останали общински съветници - общо 38, при необходими 31 за избор на председател, да изберат такъв. Видяхме, че едни и същи кандидати за трети път не просто не успяха да получат подкрепа за председателското място, но част от тях дори взеха и по-малко гласове. Повече от очевидно е, че не "Спаси София" и ПП-ДБ имаме проблем, а всички имаме проблем, той е колективен на всички издигащи и неиздигащи кандидати за председател на СОС.

На този етап от разговорите от публичните изяви на останалите политически сили никой не е казал какви биха били изискванията и очакванията към бъдещия председател на СОС, какви биха били червените линии, свързани с неговата личност. Никой не води този разговор и в момента не мога да Ви кажа има ли друга фигура, която би могла да обедини гласовете и да бъде избрана за председател, защото до този момент нито една от другите партии, които издигаха кандидати, не са направили никакви стъпки да получат подкрепа за тях.

Единствени предприехме три рунда на разговори и поканихме абсолютно всички, и то в различни формати, защото имаше обвинения от някакви хора, които са обидени заради формата, по който сме ги поканили - без кмета, пък защо го няма кмета, пък като беше и той, защо били изпратени поканите към ръководствата, а не към общинските съветници, после ги изпратихме и до тях. Общо взето и те не знаят какво искат. А не знаят, защото действията, които демонстрират в момента, са по-скоро израз на опит за политически саботаж и блокиране на работата на СОС, отколкото идеологически, политически или друг тип сблъсък по същество. Нищо подобно, няма нищо по същество в момента.

Така че, първо трябва да видим има ли въобще желание от другите политически сили да работи този общински съвет, което е първият и най-важен въпрос, и ако отговорът е "Да", тогава като зрели, отговорни хора и политици да седнем и да се разберем какви са първите стъпки, които трябва да предприемем. В момента, като изключим БСП и "Синя София", другите не са демонстрирали подобен тип желание за конструктивност и разговор.

Сред тези, които каните на разговори, са и ГЕРБ, но склонни ли сте на отстъпки за евентуална подкрепа, защото тя вероятно не би била безвъзмездна?

На изборите преди месец и половина ГЕРБ получи много ясна оценка за работата си от хората в София. От управляваща партия със силно мнозинство в СОС, те дори не отидоха на балотаж и имат повече от двойно по-малка група, отколкото имаха преди в общинския съвет. Тяхната роля е отредена не от нас, от мен или от някой друг, а от софиянци. В тази връзка би било проява на наглост при този изборен резултат да поставят условия за влияние, за участие в управлението и подобен тип неща.

Намираме се в ситуация, в която ако тази партия иска да има бъдеще, тя трябва да отстъпи, да направи крачка назад, да позволи общинският съвет да работи, да си понесе последствията от нещата, които ще бъдат разкрити, като далавери и корупционни схеми от тяхното управление, да се прочисти и едва тогава тя би могла да бъде партия, която да е адекватен партньор в София. Дотогава за мен лично единственият им печеливш ход е да подкрепят без условия в името на София. Не го ли направят, ще демонстрират за пореден път, че никога София не им е била важна, нито да се решават проблемите на софиянци, а гледат само тесния си партиен интерес и това да си зашият позицийките. Това е крайно безотговорно.

Но тук прехвърлям топката и към останалите партии. Всички те в публичното пространство многократно казваха, че са борци против модела на ГЕРБ в София и искат той да бъде сменен.

В момента имат избор:

- да подкрепят най-голямата група от общински съветници, която категорично и многократно се е позиционирала против модела на ГЕРБ и да ни подкрепят, да споделят отговорността заедно с нас и да постигнем резултати;

- или отново по политически причини да блокират работата на общинския съвет, с което всъщност се забавя изкарването на кирливите ризи, с което да направят много трудно моделът на ГЕРБ да бъде прекъснат в София.

Тук решението е идеологическо, морално. То не е решение тип "аз искам пет позиции, ти ми даваш три". Такива разговори не водим. Моят призив към всички останали е да приемат, че е възможно в политиката да има и искрено подаване на ръка. Това, което правим в момента, не е някаква задкулисна сделка, не е номер, който искаме да врътнем на БСП, "Възраждане", "Синя София" или ИТН. Това е искрено желание да се подаде ръка и в този изключително сложен за София процес и период - след 18-годишно управление на една партия, второто най-дълго след БКП, има нужда от съвместни усилия, за да се справим с тежкото наследство. Те в момента работят за ГЕРБ, позволявайки да продължи безвремието в общинския съвет. Това не ми харесва и не смятам, че и техните избиратели това си представяли, когато са гласували за тях.

Слушайки и двете страни, изглежда, че диалогът между "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" е невъзможен. Но чухме теза от Деян Николов от "Възраждане", че всичко това може да се реши с един разговор между Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов.

Решенията какво да се случи в София се взимат от групата общински съветници. Много лесно би било така да се прехвърля отговорност на друго място, само че това няма как да се случи и не се е случвало. Ако има начин да се реши проблемът в София, тогава общинските съветници, тези, които носят отговорност, да седнат на масата, да си кажат условията и да намерим изход от ситуацията. Това включва и "Възраждане" и г-н Деян Николов. Защото в разговорите, които проведохме, там също имаше конструктивност, имаше идеи, зад които ние можем да застанем, както и те.

И отново възниква въпросът как е възможно при положение, че партиите в общинския съвет - без да преувеличавам - сме на едно мнение за около 80% от мерките и политиките и пак да не можем да намерим общия знаменател, за да изберем председател и да продължим напред с решаването и гласуването на тези 80% мерки. Добре, по 20% не се разбираме по идеологически, морални и политически причини, но останалите 80 на сто?! Защо ги пропускаме от играта и се фокусираме само върху 20-те процента, които ни разделят.

Има и друго важно, диалог винаги е възможен. Мисля, че няма кой да оспори, че аз и "Спаси София" сме най-яростните критици на ГЕРБ и на неговото управление в София, но това не ни е спирало, когато има теми и проекти, които са добри за София, да седнем и да работим изключително конструктивно, дори с тях. Защото и в ГЕРБ, както и във всяка партия, има свестни хора и професионалисти, които искат и могат да вършат работата. Проблемът е, че те често са жертва на болните амбиции на определени личности, които завъртат машината на своята партия само да обслужва техния личен интерес, както се случи с част от хората в ГЕРБ. Но ние винаги сме били готови да седнем на масата и да разговаряме по конкретика и да решаваме проблеми.

Например заедно изработихме тарифната политика за градския транспорт. Независимо от критиките, които имаше за част от решенията, истината е, че това е една от най-добрите тарифни политики в момента в Европа и тя донесе резултат - броят на годишните карти се увеличи няколко пъти, приходите на градския транспорт също, както и удобството за пътниците. Това го направихме заедно, тоест може да сме опоненти и врагове, но когато трябва сме сядали и сме работили.

Но това, което в моментна ГЕРБ демонстрират, е точно обратното на подобен тип конструктивизъм. Те са се фиксирали в моята личност, те искат да ме отстрелят като политически опонент, но по-лошото е, че държат София като заложник на техния тесен партиен интерес. Обидени са на софиянци и в момента си го изкарват на тях, като дори не издигат кандидат за председател, не участват в разговорите, не идват на срещите, не гласуват на избора, саботират изцяло работата на този демократичен орган. Това е пълно безобразие и пълна безотговорност.

А другите партии като че ли се възползват от това лимбо и също демонстрират безотговорност към града. Призовавам поне тях да направят крачка настрани, да ни дадат подкрепа, за да започне работата на общинския съвет. Ако не се справяме, във всеки един момент председателят може да бъде свален и не разбирам защо това не се говори достатъчно в публичното пространство. Ние имаме 23-ма общински съветници. Всички останали имат 38, което означава, че както могат да изберат председател, така могат и да го свалят с едно гласуване. Нещата не са написани в камък и циментирани до края на мандата.

Разглеждате ли варианта, ако ГЕРБ решат да издигнат кандидат за председател на СОС, той да получи подкрепа от Вас, за да се отблокира работата на местния парламент?

От всяка една партия в Общинския съвет бихме могли да мислим в посока на това да има председател, само не от ГЕРБ. И това не е, защото са конкретно ГЕРБ или защото аз имам някаква лична вендета към тях, а защото тяхната роля на опозиция беше отредена от софиянци. Техен е изборът обаче дали да бъдат конструктивна опозиция или деструктивна. В момента те са избрали да са деструктивна опозиция. Аз не виждам с какви очи и с какво морално право някой от ГЕРБ би бил издигнат или подкрепен, за да бъде председател на СОС, дори извън чисто демократичния принцип, че най-голямата група в един такъв колективен орган е редно да избере негов председател, както е било винаги досега. Странно е, че точно сега партии, които се имат за много демократични, забравят за този принцип.

И още един въпрос по темата ГЕРБ. Пред Dir.bg Антон Хекимян каза, че София е заложник на сделката между Васил Терзиев и Вас, имайки предвид, че сте отстъпили кметското място срещу обещано председателско в СОС. Как бихте отговорил?

Ако има някакви вътрешни драми, те са в ГЕРБ между Георги Георгиев и Антон Хекимян. Там единият се напъваше да бъде кандидат за кмет на партията много, много дълги години и се възползваше от целия ресурс на Общината, за да си прави пиар кампания и накрая лидерът на тази партия реши да е някой друг. Така че, там е голямата драма, при нас няма такава.

Както видяхте, от самото начало месеци преди изборите, ние застанахме зад Васил Терзиев като кмет и работихме изключително активно в рамките на кампанията той да бъде избран, да имаме най-много районни кметове и общински съветници от всички. Ние договорки нямаме. Разговаряли сме по отношение на това как си представяме управлението на София. Напълно нормално е след като Васил е кмет, човекът с най-високи лични преференции в цялата държава и с достатъчно опит в общинския съвет и познания за София, да бъде издигнат за председател на Столичния общински съвет. За което благодаря на цялата ни група и на кмета Терзиев. Само че ние много добре знаем, че председателят се избира от общински съветници и нямаме 31, затова е нормално да търсим подкрепа.

Но никога не е добре за демокрацията и за политическите взаимоотношения, когато нещата се правят напук и на контра само за да отмъстиш на политическия си опонент или да го поставиш в трудна ситуация, както в момента имам чувството, че всички останали се опитват да поставят нас. Не е добре, защото с тези хора ще работим в следващите четири години заедно и ако тръгнем толкова накриво, ако взаимоотношенията се влошат още на първия месец, тогава целият мандат ще бъде загубен, което ще е само в ущърб на софиянци и няма да се посвенят да накажат всички партии, участващи в това нещо, дори още преди местните избори.

Идват европейски, идват сигурно и парламентарни - ще бъдат наказани. Затова е много важно да се знае кой носи отговорност. Всички носим отговорност - 61 общински съветници, най-вече ние като най-голяма група, и заради това водим разговори, предлагаме решения, опитваме се да съставим мнозинство и да изберем председател. Въпросът е защо всички останали 38 общински съветници не проявяват отговорност, както и ние.

Ще запази ли "Спаси София" онази критичност към управлението на София, с която спечели доверието на софиянци, и по времето на Васил Терзиев?

Ние сме част от управлението на Васил Терзиев, ние управляваме заедно с него, така че ситуацията е различна - едно е да си управляващ, друго е да си опозиция. Но да, ние ще бъдем критични. Сами виждате, че заради проблемите с почистването излязохме с публикация, в която казахме, че не сме доволни от това, което се е случило.

 

Но за разлика от предишните четири години и преди това още толкова, сега зависи от нас да променим тези системи и модели, които водят до лошите резултати. Истината е, че на нито един човек от десетките хиляди, с които съм се срещнал по време на предизборната кампания, не съм обещал, че нещата ще се случат от първия ден, че всичко ще светне и че няма да имаме никакви драми и проблеми. Напротив, могат да излязат много от тези хора и да потвърдят, че на всички казвах, че ще е трудно, ще отнеме много време и ще имаме нужда от голяма подкрепа, за да се справим с тежкото наследство. Това винаги е била нашата теза, защото не си правим илюзии, че системи и институции, разграждани повече от 18 години, могат да бъдат санирани за три седмици, особено когато са в комбинация с сериозен снеговалеж.

Между другото първият сняг за годината беше като количество толкова, колкото не е бил за последните 10 години, взети заедно, и с много топла есен, което доведе до голяма листна маса по дърветата. Затова и има рекорден брой изпочупени дървета. Аз като софиянец, от 35 години живея в София, не се сещам за подобна ситуация преди. И всичко това е в комбинация с много лошата поддръжка на зелената система през годините и фактът, че София е разделена на 19 зони по поддръжката и управлението на зелената система, коя от коя по-нелогична - с различни фирми, различни договори, без еднакъв контрол, без да са ясни отговорностите. Заварваме абсолютен, тотален хаос. В момента ситуацията се анализира, изискали сме всякакви документи, за да видим какво е фактическото състояние на системата, защото имаме съмнения, че липсва техника, която е декларирана като налична, и че има активен саботаж и от директори на районни инспекторати, и от представители на част от фирмите за почистване и поддръжка на зелената система.

Имайте предвид, че сме изправени не пред атомни бомби, които са заровени, а ГЕРБ са ни оставили ядрен апокалипсис. И сега имат наглостта да излизат и да казват, че не се справяме и че за нищо не ставаме, при положение, че това, което днес се случва, е пряк резултат само и единствено на техните действия през последните 18 г.

Въпросът ми е по-скоро след като наследството от управлението на ГЕРБ бъде изчистено, дали ще продължи Вашата осторожност и критичност към проблемите?

Разбира се, винаги. Защото както има един израз, не трае сърце юнашко. Няма абсолютно никога да допуснем да станем аморфна маса, която просто се нагажда според обстоятелствата. Точно поради тази причина вече описахме кои ще бъдат мерките, които ще бъдат предприети в следващите месеци, за да може да не се повтаря подобна ситуация. Това означава първо да се изисква от фирмите да разполагат с повече човешки ресурс за специфичните дейности, да се изработи план за действия по почистването на пешеходните пространства и тротоарите, защото такъв в момента има само за пътните платна, ще се почистват не само спирките и подлезите, но и подходите към тях, за да бъдат достъпни.

Отделно всички дейности по почистването искаме да сложим под една шапка. Давам пример - в момента част от спирките трябва да се чистят от фирмите за почистване, други - от "Столичен електротранспорт", велоалеите пък се чистят от "Зелени системи". Тоест абсолютен хаос в отговорността. И отделно установихме, че общинската фирма "Софекострой" се е провалила тотално в действията си по почистването, организацията, техниката и хората. Така че, там ще имаме особен приоритет за подобряване на капацитета и търсене на виновните, допуснали това тежко състояние на общинското дружество.

Искам да кажа накрая и, че ние наистина подаваме ръка на всички и този призив е искрен. Смятам, че не всеки ден се намираме в исторически момент, в който премахваме 18-годишно управление от един град. Тук е моментът да демонстрираме политическа зрялост и това да бъдем над дребнотемията, защото в противен случай всички без изключения ще станем противни на хората. А когато им станем противни, няма никакъв смисъл и от нашата работа и от нашето съществуване.