За първи път в България беше поставен костен имплант на мъж, който е с вродена проводна загуба на слуха.

Уникалната операция беше извършена от екип в състав доц. д-р Орлин Стоянов и доц. д-р Тодор Попов от УНГ Клиниката към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и д-р Цветомир Маринов от Клиниката по анестезиология и реанимация, съобщиха от лечебното заведение.

Системата, която лекарите са имплантирали, се казва BONEBRIDGE и се поема изцяло от НЗОК. Благодарение на нея пациентът ще може да чува всички звуци и да подобри качеството си на живот.

"При BONEBRIDGE, за разлика от кохлеарните импланти, които се използваха досега у нас, звукът се предава само по костен път. Зад ушната мида се имплантира процесор, който предава звуковите вълни директно към слуховия нерв. Имплантът е подходящ за хора с проводна, смесена или едностранна слухова загуба, които са навършили 5 години. При възрастните пациенти няма възрастови ограничения", обясни доц. Стоянов, който е ръководител на Второ отделение по обща отоларингология към Клиниката по УНГ.

Такъв е случаят и на оперирания пациент - 46-годишен мъж от Перник, който е с вродена аномалия. При него няма външен слухов проход и слухови костички. Той е с малформация на долната челюст и липса на ушни миди, които са му били изградени допълнително като дете. Малформацията в долната челюст е създала проблем за анестезиолога, който не е успял да го интубира. Затова се е наложило водене на обща анестезия с ларингиална маска, което, благодарение на опитния анестезиолог д-р Маринов, е приключило успешно.

Снимка: ИСУЛ

Имало е и чисто хирургичен проблем: на предварителния скенер е изглеждало, че костта зад ухото е достатъчно дебела, за да се издълбае в нея легло, в което да се постави импланта, но по време на операцията се е оказало, че това не е така. Въпреки това доц. Стоянов и доц. Попов са успели да се справят със ситуацията и да имплантират успешно устройството. Пациентът вече е изписан, а на 16 юни предстои да дойде в клиниката за махане на конците и активиране на импланта.

"Радвам се, защото такива събития са километрични камъни, отбелязващи всъщност много скрита работа и натрупан опит назад във времето. Пациентът беше изключително интересен случай поради оскъдната костна структура на темпоралната кост. Важно е също да отчетем технологичното изпълнение на импланта - минималната му дебелина позволява безкомпромисна имплантация дори при такива сложни случаи", коментира след операцията доц. Попов.

Снимка: ИСУЛ

Костните слухови импланти са спасение за хора, които заради вродена аномалия или прекарана вирусна инфекция, имат проблеми с проводната система на ухото и при тях не може да бъде поставен кохлеарен имплант. Освен това, за разлика от кохлеарния имплант, който струва 36 000 лева, новото устройство е и доста по-евтино - 23 000 лева.

Около 30 кохлеарни импланта годишно се поставят в Клиниката по УНГ на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", която е водеща за страната. Само от премахването на епидемичните мерки през месец март до сега са поставени 10 устройства. Въпреки че специалните устройства се поставят основно на деца между 1 и 2 години, които са с вродена глухота, напоследък не са изключение и възрастните пациенти, които са загубили слуха си покрай коронавируса. "За съжаление през тази година имахме много такива пациенти. На някои успяхме да помогнем с консервативно лечение и не се стигна до операция, но при по-запуснатите случаи (липса на слух повече от 3-4 месеца) често сме безсилни и се наложи по-сложна интервенция", разказва доц. Стоянов.

Центърът в ИСУЛ е едно от малкото места в България, където, чрез високоспециализирано изследване (отвеждане на евокирани потенциали), се тества слуха при бебета и при нужда се поставя слухов имплант.

УНГ специалистите обръщат внимание, че покрай пандемията, са имали много случаи на загуба на слуха при хора, които са чували нормално преди това.