Училищата в Софийска област преминават в неприсъствена форма на обучение от 1 до 7 февруари 2024 г., реши Областният оперативен щаб за противодействие на епидемии.

Щабът, председателстван от областния управител Юлиян Леков, проведе заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на целия регион.

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова представи общата картина на заболеваемостта след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и ОРЗ.

Заради повишената заболеваемост щабът взе решение за въвеждането на нова мярка - учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 февруари.

Продължава действието и на въведените до момента мерки:

  • Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и детските консултации.
  • Преустановяват се профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.
  • В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки. Да се извършва често проветряване на помещенията.
  • Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

За 5 февруари е планирано ново заседание на Областния щаб, по време на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение за тяхното преустановяване или продължаване.

Преди ден проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че София-област е рекордьор по брой заболели.

"В някои от областите, които първи взеха мерки, както в Смолян, има дори понижение на заболеваемостта. В други, които скоро взеха мерки, както София-област, продължава повишаването, т.е. те са рекордьора в момента с най-голям брой заболели", поясни тя.

Вчера четири области обявиха грипна епидемия - Ямбол, Шумен, Велико Търново и Перник. Преди това такава бе обявена и в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив и Смолян.

Не навсякъде обаче учениците минават на дистанционно обучение за съответния период. От 31 януари в обучение от разстояние в електронна среда преминават децата от областите Варна, Пазарджик и Перник. В областите Варна и Пазарджик неприсъствено ще се учи до края на седмицата - 2 февруари, а в област Перник онлайн обучението ще продължи до 9 февруари, включително.