Над 200 000 шофьори са заснети да буквално да летят по родните пътища в рамките на два месеца - 7 юли до 12 септември, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той подчерта, че едва 40% от всички глоби, наложени на шофьорите нарушители, са връчени и платени. По думите му тази събираемост на наложените санкции е изключително ниска и трябва спешно да се вземат мерки това да се промени.

"Загубите са в милиони от неплатени глоби. В другите страни процедурата по събиране е бърза и работи добре. Ние се бавим с тежки административни процедури, които са невъвместими с времето. Нужни са промени", категоричен е Тодоров.

По думите му, законовата рамка трябва да бъде изградена така, че от нарушението до налагането на санкцията пътят да е много кратък и да води до неотменно наказание. Като пример посочи добрата практика в редица други държави, където бързата санкция на нарушителя има дисциплиниращ ефект. Например в Германия глобата се изпраща по мейла, а в България се връчва лично. За целта се използват куриерски фирми. Фишове за скорост се връчват и от полицаи, спрели на пътя шофьори. Те ги проверяват в таблетите си и, ако има невръчени нарушения на скоростните режими, им разпечатват фиша и им го дават.

А у нас работим по системи от 60-те години на миналия век, каза Тодоров, обяснявайки защо е толкова ниска събираемостта.

По думите на главния секретар на МВР законовите промени трябва да включват подобряване на пътната инфраструктура, на обучението на шофьорите, бързи и неотменни санкции, както и бързо изграждане на комплекс от мерки за контрол на шофьорите - камери за средна скорост, стационарни и подвижни мерки.

Комисар Тодоров отчете подобряване на пътната безопасност в резултат на акцията на МВР, която протича от юли на територията на страната по разпореждане на министъра на вътрешните работи. Тя стартира след като Георги Семерджиев уби 2 момичета в София 2 дни по-рано. Оказа се, че кара с фалшива книжка, менте номера и дрогиран.

Имаме намаление на смъртните случаи спрямо м.г., откакто започна акцията, обясни той. И посочи, че в началото на акцията загиналите в катастрофи били с 12 повече от м.г. Днес са с 20 по-малко.

За 2 месеца пътните полицаи са заловили 1300 шофьори да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а над 1200 - дрогирани. Те са обвинени от прокуратурата.

"Въпросът е какви наказания ще получат", каза комисар Тодоров и поиска санкциите да се завишат.

Причината - Наказателният кодекс е разпитан така, че задължава съдилищата заловените дрогирани да се освободят от наказателна отговорност и да платят само глоба между 1000 и 5000 лева. Затова главният комисар поиска по-сурови наказания.

По метода линеен контрол работят над 120 екипа на ден, като биват проверявани средно над 9000 МПС и над 10 000 водачи и пътници, съобщи още комисар Калоян Драганов. Една трета от проверките се извършват по този метод, като вече те стават и без да се спират автомобилите по време на движение чрез таблетните устройства - при установяване на нарушение или престъпление екипът реагира и извежда автомобила на безопасно място за последващи действия.

През септември има планирани 80 специализирани полицейски операции с Агенция "Пътна инфраструктура" и 18 - с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за контрол на товарните автомобили на територията на цялата страна, уточни още началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП.