Изненадваща проверка направиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в хипермаркет в квартал "Факултета" в София и още в самото начало откриха нарушения.

Около 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изтекъл срок на годност от 6 март са установили проверяващите. Намерени са и 5-6 опаковки моцарела с наскоро изтекъл срок на годност - преди около ден-два. Това каза заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова пред журналисти след началото на проверката. По думите й не са установени продукти, които са с вложени немлечни мазнини.

"Проверката ще продължи от насипна витрина, където фигурира бяло саламурено сирене", добави Викьова. Тя счита, че в случая няма съмнение в произхода, тъй като етикетът върху кофата, от която е изваден продуктът, е за бяло саламурено сирене. Въпреки всичко БАБХ ще вземе проба, за да се установи дали има наличие на немлечни мазнини. Проверката продължава и по отношение на етикетиране, срокове за съхранение. Тя посочи, че глобата за изтекъл срок на годност е между 2000 и 4000 лева.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев заяви, че Комисията проверява това, което е обявено като промоция в брошурите и дали се получава по-висока цена, когато се заплаща на касата. "Ако се окаже, че има имитиращи продукти, които се продават като сирене или кашкавал, това дава всички предпоставки Комисията да разсъждава в посока на нелоялна търговска практика и то за продукти, за които данните на Министерството на земеделието показаха, че има близо 100 процента разлика между цена на производител и цена на търговец", допълни Алипиев.

Стоил Алипиев обобщи, че досега са направени над 570 проверки, като около 520-530 са установените нарушения. От тях 218 са случаите, които ще бъдат разгледани като нелоялни търговски практики. Според него това е един от основните проблеми на пазара и реално е предпоставка за изкуствено завишаване на цените. Близо 300 са по-леките административни нарушения.

Председателят на КЗП коментира, че броят на нарушенията си върви "ръка за ръка" с броя на проверките. Имало е дни дори, когато констатираните нарушения са били повече, отколкото броят на проверките. Алипиев уточни, че при констатиране на нелоялна търговска практика максималният размер на санкцията е до 50 000 лева. Той счита, че това е крайно недостатъчно, но такъв е законът в момента. Според него, когато има сформиран парламент, е добре да се помисли за увеличаване на размера на глобите, защото те са непропорционални на извършваното нарушение. Освен това глобата има различно значение за големия и за малкия търговец. За големия търговец няма да възпроизведе чак такъв санкционен ефект, какъвто има за малкия търговец, при когото може даже да е причина и за преустановяване на неговата търговска дейност. Затова е добре да се помисли тези глоби да бъдат съизмерими с нарушенията, които се извършват от търговците, коментира той.

Алипиев счита, че е добре да се помисли върху това санкцията да бъде процент от оборота. Подобна е практиката в по-голямата част от страните членки на ЕС, изтъкна председателят на КЗП.