Служебният премиер Гълъб Донев официално възложи през тази седмица на Националното координационно звено да изготви механизми за наблюдение и контрол на ценообразуването на хранителните стоки на българския пазар. Изработва се електронна платформа за мониторинг на цените на основните хранителни стоки. Информацията ще бъде публично достъпна, ще има и възможност за подаване на потребителски сигнали. Министерството на земеделието и Министерството на икономиката пък подготвят списък с "черни" практики, които да се забранят. Това са част от обявените от служебното правителство през тази седмица мерки за овладяване на цените на храните, пише в обзор БТА.

Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха, заяви днес в предаването "120 минути" по bTV министърът на земеделието Явор Гечев.

За нелоялни търговски практики и необосновано високи печалби съобщи вицепремиерът Христо Алексиев във връзка с цените на храните. До момента, за един месец, са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. Всеки компетентен орган е установявал нарушенията съгласно своите компетенции, уточни Христо Алексиев. Той изнесе данни, от които стана известно, че Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция по безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция за приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана известно от думите на Алексиев.

Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев пред журналисти в Министерския съвет (МС). На пресконференция в МС бяха представени резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти. По думите на Алипиев вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и обема на стоката. Също така продукти - внос от Турция, Гърция или други страни, се обявяват за български, допълни председателят на КЗП.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посочи, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките. Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем, посочи той и припомни, че е разпоредил търговските представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукта, сред които брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца и месо.

40 процента от бюджета ни отиват за храна, потреблението на основни хранителни продукти намалява

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на човек от домакинство в България намалява през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 г., показват данни на НСИ, публикувани в информационния бюлетин в областта на жизненото равнище и доходите за четвъртото тримесечие на 2022 г. на Министерството на труда и социалната политика.

Потреблението на хляб и тестени изделия намалява с 3,6 процента - от 19,6 на 18,9 кг; на месо с 5 % - от 10,1 на 9,6 килограма; на яйца с 2,5% - от 40 на 39 броя; на плодове с 3,8% - от 13,3 кг на 12,8 кг; на прясно мляко със 2,1% - от 4,8 литра на 4,7 литра; на захар с 5,9% - от 1,7 кг на 1,6 кг; на олио с 10 % - от 3 на 2,7 литра; на картофи с 2,8% - от 7,1 кг на 6,9 кг.

Общо 40% от бюджета на едно семейство отива за трапезата, каза днес министър Гечев. Цените в магазините могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, прогнозира министърът.

Какво предлага КНСБ

В края на миналия месец от КНСБ обявиха четири стъпки срещу спекулата в цените.

Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата "нето - нето". Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, аргументират се от КНСБ.

Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.

Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката "качество-цена".