Атмосферният въздух в София днес е най-замърсен, в сравнение с изминалите два дни. Петкратно превишение на фини прахови частици имаше в някои райони на София. Столичните квартали "Хиподрума", "Павлово" и "Младост" са с най-висока степен на фините прахови частици, отчитат станциите на Министерството на околната среда и водите.

Столичната община е в готовност да бъде пуснат "зелен билет" за пътуване в градския транспорт, но в днешния ден този билет не се продаваше, установи проверка на БНР. Всички буферни паркинги на метрото днес работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. От Столичната община призовават гражданите да не ползват личните си автомобили и да избягват отоплението на твърдо гориво.

Заради замърсяването на въздуха екипи на Пътна полиция с газанализатори са разположени на няколко места в София. Служителите на МВР извършват проверки и на нивото на изгорелите газове на спрените автомобили. А при акция на Столичната община се проверяват и райони, където се предполага, че се горят автомобилни гуми и нерегламентирани отпадъци.

Внезапна проверка бе направена в бившите виетнамски общежития в столичния район "Красна поляна", където живеят близо 270 ромски семейства. Кметът на района, заедно с полиция видяха как те се отопляват и дали не застрашават качеството на въздуха. Оказа се, че само 30 процента от живеещите в общинските общежития ползват твърдо гориво.

Днешната проверка показа, че от близо 100 проверени семейства във виетнамските общежития, само 2 са използвали нерегламентирани отпадъци. Едното семейство е горяло шперплат и остатъци от шкафове, а другото много мокри дърва, които при горенето отделят много пушек. Направено им е предписание, предаде БНТ

"Препоръките са да са сухи дървата, защото иначе много димят, а ние точно това проверяваме - да не се горят нерегламентирани парцали, гуми и други такива неща", каза Николай Вушовски, зам.-кмет на община "Красна поляна".

Днешната проверка е втора за сезона, но от общината заявиха, че предстоят ежеседмични проверки на ромските семейства с какво гориво се отопляват.

Санкциите за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като гуми, дрехи и шперплат са между 50 и 5000 лева.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни, че проверките за замърсители в София не спират от есента.

"Това е безспорен факт. Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона. При всички положения това не е достатъчно. Знаете, че в момента има много силна атака върху това да не се допуска развитието на процеса за старите отпадъци от текстил. В "Позитано" 20 много активно възпират този процес - нещо, което считам, че е твърде популистко на този етап. Но без политически консенсус трудно може да вървим напред по този казус. Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи. Вече 7 града излизат от сферата на наказателните процедури и постигат годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха, за съжаление останалите не се доближават", посочи Димов.

Според картата за моментното състояние на въздуха в столицата https://airsofia.info/ качеството на въздуха е десетки пъти над безвредните граници. Вчера от гражданската организация "Спаси София" алармираха, че излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно, отбелязват от "Спаси София" и дават за пример Париж, където бива забранявана работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3.

Освен в София, завишени стойности на замърсяването на въздуха имаше и в Русе, Пловдив, Шумен и Горна Оряховица.