Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предложение за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов на Летище София.

С 21 гласа "за", 14 "против" и 10 "въздържали се" СОС не прие доклад на общинския съветник от групата на "БСП за България" Иван Таков за поставяне на мемориален знак на Антонов, обвинен в съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" във Ватикана.

По време на дебатите Веселин Калановски от групата на "Демократична България" каза, че според общинските разпоредби имената на общински обекти, паметници и други възпоменателни знаци са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и национално развитие и за развитието на град София. Калановски постави въпроса за приноса на Сергей Антонов за София и националното развитие. "Ако някой ми даде отговор, ще се съглася с мотивите", посочи общинският съветник.

Според вносителя на доклада Иван Таков с поставянето на мемориалния знак ще бъде направен жест за запазване на паметта на Сергей Антонов. Таков припомня, че Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим и е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа. Следствието, към което той е привлечен, продължава две години и шест месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 година. Сергей Антонов прекарва в ареста над четири години. Оправдан е от италианския съд поради липса на доказателства. За покушението е осъден турския гражданин Мехмет Али Агджа.

Антонов се завръща в България на 1 април 1986 г., с влошено здраве, а на 1 август 2007 г. е намерен мъртъв в дома си на ул. "Сердика" в София от неговата дъщеря, пише в доклада вносителят.