На 1 август 2007 година Сергей Антонов е открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София.

Сергей Антонов е българинът, който прекара 1222 дни зад решетките на италианския затвор "Ребибия" в началото на 80-те години. През 1981 г. той беше несправедливо обвинен за съучастие в покушението срещу папа Йоан Павел Втори, извършено на 13 май същата година. 

Антонов - служител в представителството на Българска гражданска авиация "Балкан" (БГА "Балкан") в Рим, беше задържан, измъчван и психически смазан. Той беше подведен под отговорност след безпрецедентно дълга обвинителна реч на италианския прокурор, продължила 38 часа.

Арестуван е на 25 ноември 1982 г. и обвинен заедно с още двама българи, служители в посолството ни в Рим - Тодор Айвазов и Жельо Василев, които в този момент се намират в София. Въпреки, че т. нар. "суперсвидетел" по делото Мехмед Али Агджа 116 пъти променя версиите по своите показания Антонов прекарва в затвора четири години. 

На 29 март 1986 г. Римският наказателен съд издава оправдателна присъда "поради недостиг на доказателства" срещу българските граждани Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Жельо Василев.

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Сергей Антонов се завръща в България на 1 април 1986 г. Здравето му обаче е съсипано - според изявления на някои български специалисти, той не само е бил подложен на психически тормоз при многото разпити и в затвора, но са му били давани и психотропни вещества. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания "Балкан", след което е пенсиониран по болест.

На 24 май 2002 г., по време на своето официално посещение в България, при срещата си с президента Георги Първанов папа Йоан Павел Втори заявява, че никога не е вярвал в т.нар. "българска следа" в опита за покушение срещу него през 1981 г.

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Сергей Антонов се завръща в България през 1986 г., посрещнат от съпругата и дъщеря си.

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg