Софийската зоологическа градина - първият и най-голям зоопарк на Балканите, навършва 130 години. В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова на празника бяха показани две нови местообитания.

Обновените и разширени външни заграждения на сурикатите и на гривестите бодливи свинчета са поредния завършен ремонт в парка.

Вижте снимки >>>

В края на месеца ще започне и мащабната реконструкция и разширение на сектор "Примати", която ще е вторият голям ремонт в новата история на парка, след завършването на разширението на сектор "Големи котки" през 2017 г.

Празненствата ще продължат със своеобразен фестивал в събота и неделя, 19 и 20 май, като в програмата са предвидени забавления за малки и големи - включително концерт и театър за най-малките.

Историята на парка започва още по времето на цар Фердинанд, който имал внушителна колекция от животни и растения в парка "Врана".

През 1888 г. се създава Царската зоологиеска градина, която се е намирала в близост до днешната Борисова градина. Тогавашният директор на зоопарка д-р Станчо Матевски и Градският народен съвет решават да обособят ново място за зоологическа градина, което да се оформи като съвременен зоопарк.

Проектът на новия зоопарк е дело на архитектите Радославов и Илиев.Към днешна дата той се намира на същото място и сред най-атрактивните видове животни са слон, кафява мечка, тигри, лъвове, шимпанзета, хипопотам и други.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА