Имаме над 8000 нарушения с над 125 км в час засечени само за месец с общинските табла. Имаме и нов рекорд - над 240 километра в час. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при проверка на поставянето на нова пътна настилка за намаляване на скоростта, каквато е предвидена за 15 обекта в близост до училища и детски градини.

Още снимки вижте тук >>> 

"Опасявам се като обявяваме новите рекорди да не реши някой да ги бие. Това са черни рекорди. Най-често те са по Околовръстното и в "Малинова долина"", добави Георгиев.

Той изрази надежда, че депутатите ще си свършат работа през септември, за да може над 700 общински камери да бъдат вързани, а и КАТ да има достъп до тях. Според него, когато санкцията и наказанието е неизбежно, само тогава има превенция.

Той подчерта, че пътната безопасност е сериозен въпрос и няма общо с предстоящите местни избори.

Председателят на Столичния общински съвет, столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Дончо Барбалов инспектираха поставянето на нова иновативна пътна настилка за намаляване на скоростта на бул. "Васил Левски" в района на Софийска математическа гимназия.

На 15 места в София се полага този нов тип червена пътна настилка, обяви пред председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Обектите най-често са близо до училища и детски градини и на конфликтни точки, по които не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки, посочи Георгиев.

"Цветът на настилката е червен, за да може на човек да му светне "червената лампа", че трябва да намали скоростта. Използваме времето, когато има по-малко хора в града, за да подобрим пътната безопасност", каза той.

Председателят на СОС Георги Георгиев

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

Около половин сантиметър е дебелината на покритието, което е и релефно, за да повиши вниманието на шофьорите и подпомогне спирачния път, поясни Георгиев. Иновативната настилка е с по-добро сцепление, така че, особено в лошо време, автомобилите да успеят да спрат по-бързо, обясни той и допълни, че така се гарантира безопасността на пешеходците. Новата маркировка е препоръчана от експерти, каза Георгиев. Заедно с полагането на новата маркировка е и обичайното подновяване на пешеходните пътеки, допълни той.

Осветили сме над 300 пешеходни пътеки, имаме над 20 поставени нови ограничители и над 150 обезопасени кръстовища за последната година и половина, така че да не могат да паркират коли по тях, каза Георгиев.

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет