Канализационата мрежа не само в София, но и навсякъде в страната трябва да се подобри и в бизнес плановете на ВиК дружествата има предвидени средства за това. Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира проблемите, които предизвикаха запушените шахти в столицата след падналия проливен дъжд вчера.

От регулатора обаче няма да санкционират "Софийска вода" заради задръстените канализации, стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов след проведено заседание на КЕВР.

"Това, което вземаме като отношение, е в одобряването на бизнес плановете, където залагаме достатъчни средства за подобряване на канализационната мрежа навсякъде в страната, не само за "Софийска вода. Ние сме предвидили, че канализацията трябва да се подобри в София - още повече, че близо една трета от софиянци все още не ползват канализационни услуги в домовете си. Това трябва да се преустанови", категоричен бе Иван Иванов.

Той обаче отбеляза, че вчерашният дъжд е бил проливен, което би затруднило всяка ВиК канализация.

"Не искам да оправдавам, който и да е оператор, но всеки ден виждаме в новините по света. Не може да се хвърля вина на "Софийска вода". Докладваха ми, че за един час са паднали 50 литра на кв. метър. Трябва да си го представяме като бедствена ситуация. Такива случаи имаше и в Румъния, и в Сърбия, просто дано се случва по-рядко", коментира Иванов.

Над 900 наводнени сгради, 27 повредени светофара, 48 повредени камери и 300 запушени шахти. Това е равносметката от снощната буря в София. Повече от 1500 сигнала са получени на спешните телефони. Най-тежка е била ситуацията в кварталите под Витоша, както и в центъра на града.