Проверени са 680 чужди граждани, шестима са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния в специализирана полицейска операция в центрове за настаняване към Държавната агенция за бежанците в столичните квартали "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР). В акцията са се включили служители на отделите "Противодействие на криминалната престъпност", "Специализирани полицейски сили", "Миграция" и сектор "Кобра" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Действията бяха реализирани вчера на територията на центрове за настаняване към Държавната агенция за бежанците в кварталите "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна".

Извършени са проверки за наличие на забранени предмети, наркотични вещества, както и с оглед установяване на граждани, обявени за общодържавно издирване, без документи за самоличност и пребиваващи неправомерно в помещенията. Съвместно от служители на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ) и СДВР е осъществен контрол за спазване на установения час за прибиране в центровете.

В хода на спецакцията са проверени общо 680 чужди граждани. Отношение по административен ред е взето спрямо около 60 мъже, нарушили часа за прибиране в местата за настаняване. Шестима чужденци са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния. Превантивните действия на СДВР ще бъдат извършвани регулярно в столицата.

Снощи в центъра за временно настаняване на мигранти в квартал "Овча купел" имаше масирано полицейско присъствие, а част от униформените служители бяха тежко въоръжени и маскирани.