Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел", предава БТА.

В района има масирано полицейско присъствие, като част от униформените служители са тежко въоръжени и маскирани.

Снимка: БТА

В рамките на операцията структурите на МВР използват и специално обучени кучета. Целта на акцията е спазването на задължителния ред в центъра за бежанци, както и на часа на прибиране на мигрантите, настанени в него.

Снимка: БТА

Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Стефан Иванов заяви, че в момента тече проверка в трите центъра за настаняване на мигранти в София.

Целта е да бъде установено дали има нерегламентирано присъствие на лица в центровете, забранени и опасни предмети, както и наркотици. По думите му проверката се осъществява "човек по човек и стая по стая".

Снимка: БТА

Другият заместник-директор на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че проверките ще зачестяват. В рамките на акцията до момента са установени лица с изтекли документи, които е трябвало да бъдат настанени в други центрове в друг град.

Снимка: БТА

В рамките на центъра в "Овча купел" е установено и криминално проявено лице.

Снимка: БТА

Малко по-рано депутатите в Народното събрание решиха МВР да осъществява охрана на центровете за бежанци в страната.

Въпросът за охраната на бежанските центрове беше повдигнат след два инцидента с мигранти, единият в центъра на столицата. Тогава беше извикан за изслушване вътрешният министър Калин Стоянов.

До момента охраната на центровете се осъществяваше от частни фирми.