97-ма секция в 73-то училище в район "Триадица" на столицата отвори с близо двучасово закъснение заради липса на достатъчен брой членове в комисията.

Членовете, явили се на работа в изборния ден, са били само трима, а комисията може да започне работа при наличие най-малко на четирима от състава си. Това съобщи за "Хоризонт" председателят на ОИК - София Полина Витанова.

От секционната комисия обясниха, че не е имало опашка от желаещи да гласуват и не е създадено напрежение.

Всички останали секции на територията на София са отворени, изборният ден е започнал нормално, добави Полина Витанова.

В София битката за местна власт е между сегашния кмет, издигнат от ГЕРБ - Йорданка Фандъкова и независимият кандидат, подкрепен от БСП - Мая Манолова. И на втория тур изборните книжа за столицата ще се приемат в зала "Арена Армеец". Очакванията са работата на Общинската избирателна комисия да е по-лека, тъй като няма да има протоколи за общински съветници.

В 22 от 24 района на София се провежда избор за районен кмет. На първия тур на местните избори бяха избрани кметовете на Банкя и Кремиковци, в останалите 22 района на балотаж избират районен кмет. В селата на територията на Столичната община, днес жителите избират кмет на кметство в 8 от 32 кметства. На първия тур през миналата неделя бяха избрани 24 кметове на кметства.

659 полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) са ангажирани с охраната на втория тур на изборите. Освен с нормалното протичане на вота в местата за гласуване, те са задължени да охраняват Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинската избирателна комисия (ОИК).

Как гласуват в първите часове

В район "Лозенец" изборният ден протича нормално. Избирателните секции са отворени навреме. Първият гласоподавател е бил регистриран малко след 7.00 ч. Към 9.30 ч. по-активни са възрастните гласоподаватели, които бързат още от рано да заявят гласа си. Право на вот в район "Лозенец" имат общо 45 584 пълнолетни граждани. Има и такива, които на днешните избори за първи път ще пуснат бюлетина, тъй като като са навършили пълнолетие в седмицата след 27 октомври.

Изборните секции в района са 80, разпределени в 8 училища и една детска градина. Има и една служебна изборна секция, разположена в голяма болница в района. Правото си на глас ще упражнят и четирима чужди граждани, тъй като отговарят на условията за уседналост, т.е. регистрирани са на адреса преди шест месеца и могат законно да гласуват. Предварително те са подали и необходимите за гласуване заявления. Сигнали за нарушения към момента няма.

В район "Младост", все повече хора гласуват. Дори по улиците на "Младост" 2 и "Младост" 3 вече има повече хора, предава репортер на Радио София. 125 са секциите в района. Над 88 506 е броят на избирателите, които могат да упражнят правото си на вот. В първия тур активността във втория по големина район на София е била 43% или гласували са общо 38 055 души.  И в "Младост" в ранния час гласуват повече възрастни хора, но има и млади хора. Обстановката към 9.30 ч. е нормална. Няма сигнали за изборни нередности в района. Има застъпници и наблюдатели в изборните комисии. Изборният процес протича бързо и организирано, защото процедурата е по-опростена.

Промени в движението

Във връзка с провеждането на втори тур на изборите за общински съветници и кметове на 3 ноември 2019 г. се въвеждат промени в движението в София, съобщиха от Столична община.

От 18.00 часа на 3 ноември 2019 г. до приключване на предаването на изборните материали ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства по бул. "Асен Йорданов" между Площад на авиацията и бул. "Шипченски проход".

От 20.00 часа на 3 ноември 2019 г. до приключване на предаването на изборните материали ще се ограничи движението по бул. "Асен Йорданов" между Площад на авиацията и бул. "Шипченски проход".