Близо 16 хиляди души се включиха в тазгодишната кампания по пролетното почистване на столицата, която се състоя от 20 март до 15 април в столицата и традиционно е организирана от Столичния инспекторат. Това е своеобразен рекорд и е с около 3 хиляди участници повече от миналата година, съобщи в интервю за БТА директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя отчете резултатите от кампанията, която се провежда за 15-ти път на територията на Столичната община.

Рекордният брой участници тази година е най-големият успех на кампанията, защото хората се включиха доброволно, подчерта Георгиева. Сякаш като граждани започваме да разбираме, че поддържането на града ни чист зависи най-вече от самите нас. Трябва да уважаваме труда на останалите. Колкото повече хора участват, толкова по-нетърпими ще станем към замърсяването, отбеляза Георгиева.

Целта на кампанията беше да превърнем града, в който живеем, учим и работим в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място, посочи Георгиева. По думите на Георгиева ролята на Инспектората е да осигури логистиката, организацията и координацията между институциите и участниците в кампанията, както и да осигури чували, ръкавици, инвентар и посадъчен материал.

Официално кампанията свърши на 15 април, но граждани и фирми постоянно се свързват с нас за логистична подкрепа, посочи директорът на Инспектората. Тя даде за пример голяма кампания за почистване на района около Камбаните в края на миналата седмица. Друг пример са 40 семейства, които са се организирали през Фейсбук и наскоро са почистили и облагородили междублокови пространства във "Фондови жилища". За най-активните граждани, включили се в кампанията по почистването, частна авиокомпания и тази година осигурява самолетни билети за дестинация по избор, съобщи Веска Георгиева. Печелившите тази година все още не са обявени, но това ще са хора, които активно са се включили в почистването, допълни тя.

В кампанията по пролетното почистване на Столичната община най-много доброволци се включиха в районите Красно село - 2549, Сердика - 1422, Връбница - 1125 и Триадица - 933. Засадени са дървета, храсти, цветя, нискостеблена растителност с най-активното участие на доброволци от районите Овча купел, Красно село, Нови Искър и Лозенец. Възстановени и боядисани са 206 пейки и съоръжения. Почистени са 20 броя нерегламентирани сметища с техника на спонсори, осигурена със съдействието на Инспектората и районните администрации. Извозени са 518 тона смесени отпадъци на стойност 42 476 лв.

Извозени са 5255 т едрогабаритни отпадъци, генерирани от контейнерите в дните на пролетното почистване, информира Веска Георгиева. По думите й фирмите изпълнители са спонсорирали кампанията, като са извозили 252 т едрогабаритни и иборазградими /зелени/ отпадъци на стойност 21 302 лв. Георгиева добави, че с доброволния труд на хората са засадени 8014 дървета, храсти и цветя. Почистени са междублоковите пространства, обществени места, детски площадки, места за отдих с обща площ от 2419 дка на стойност 2056 лв. Общо чрез дейностите, завършени в рамките на пролетното почистване, са спестени на данъкоплатеца 65 834 лв. за периода от 20 март до 15 април. По време на кампанията през 2018 г. спестените средства са 39 265 лв., информира Георгиева. Тя подчерта, че трудът на 15 956 души, включили се в кампанията, няма финансово измерение.

Важен акцент в кампанията по пролетното почистване са пластмасовите отпадъци като основен източник на замърсяване не само в нашия град, а и по целия свят. Директорът на Инспектората подчерта огромното значение на рециклирането на пластмасата, за да се предотврати попадането на тези продукти в природата. Георгиева препоръча гражданите да изхвърлят пластамасовите отпадъци в контейнерите за разделно събиране. Но дори и те да се изхвърлят в сивите контейнери, в Завода за отпадъци пластмасата ще бъде сепарирана. Важното е все пак те да бъдат изхвърляни в контейнерите, а не в дерета и зелени площи, отбеляза Георгиева.

Директорът на Инспектората подчерта, че Столичната община разполага с 12 отделни системи за разделно събиране на отпадъци. Според Веска Георгиева не е възможно на всеки квадратен метър в столицата да има инспектор, който да следи за неправомерно изхвърляне на боклук.

Столичният инспекторат продължава почистването на общинските площи в София, които са замърсени с грозни надписи и драсканици от всякакъв характер. Георгиева обърна внимание, че общината няма задължение да почиства фасади на сгради или други повърхности, които са частна собственост. Директорът на Инспектората информира, че води разговори по тази тема с главния архитект на София Здравко Здравков, така че да се намери начин общината да се включи в почистването и на частните сгради. Има такива европейски практики, предстои да се вземе решение, посочи Георгиева. По думите й Инспекторатът разполага със специална машина за почистване на графити и надписи, която чисти различните повърхности с различни екологосъобразни материали като например царевичен гриз и много фин мраморен прах. Санкциите за надраскани фасади са от 1000 лева до 5000 лв., посочи Георгиева.

Един от последните примери за посегателство върху фасада е случаят с Немската гимназия, при който група тийнейджъри са надраскали стената на училището, разказа Георгиева. Предстои да се уточни размера на глобата, посочи тя. Лош пример е и надрасканата преди дни чисто нова градска мебел в градинката "Кристал". Надписите ще бъдат премахнати, а пейките ще бъдат обработени със специален лак, който позволява при надраскване, повърхностите да бъдат почистени единствено с вода, поясни Георгиева.

Тя съобщи още, че Столичният инспекторат работи активно по премахването на незаконните билбордове и други информационни елементи, които замърсяват градската среда.

Преди дни главният архитект на София Здравко Здравков информира, че от началото на мандата му през 2016 г. са премахнати над 500 незаконни билбордове. Съгласно Наредбата за опазване на чистотата глобата при непремахване на незаконни билбордове е от 10 хиляди лв. до 50 хиляди лева.

На снимката: Инж. Веска Георгиева, директора на Столичния инспекторат, дава старт на пролетното почистване на София (снимка архив)