Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 01.00 ч. тази нощ. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет", съобщиха по-рано от СДВР.

Спасов престоя в ареста на Първо РПУ повече от 6 часа, а протестиращи останаха пред сградата на Районното в негова подкрепа до освобождаването му, блокирайки движението по бул. "Шипченски проход" до късните часове на нощта. Пред програма "Хоризонт" на БНР Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство.

"Не е ясно какви са хулиганските действия. Моите адвокати констатираха редица процесуални нарушения, например поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти. Всичко това е отразено. Поискахме те да бъдат установени. Въпреки нашата съпротива бяха извършени процесуално-следствени действия по освидетелстване в тъмната част на денонощието, без това да е нужно от някаква степен на извънредност. В нашите правомощия са да обжалваме тези неправомерни действия. В първоначалната заповед за моето задържане беше посочен чл. 325 без алинея, без фактически основания. Това нещо сме го посочили в жалбата. Моите адвокати подадоха незабавно жалба", коментира Спасов.

Съмненията за участие на Минчо Спасов в инцидента идват от видеозаписи от камерите в метростанция "Софийски университет". Около обяд в понеделник стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно, след като, според СДВР, трима души са спрели захранването на път 1 и път 2 на софийското метро, като лицата са разпознати по записи от камери, които са ги заснели.