Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред посолството на Беларус у нас.

Един от организаторите на протеста - журналистът Димитър Кенаров. През 2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза и е бил задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години. Пред "Хоризонт" той разказа, че има и личен аргумент за организирането на протеста:

"Тогава белоруски активисти се заеха с моя случай. Носеха ми храна, носеха ми тетрадка с химикалка, интересуваха се от това, което се случва с мен. И по някакъв начин аз се чувствам отговорен - с това, което се случва в Беларус: масовите репресии срещу протестиращите, срещу журналисти, използването на оръжие, начинът, по който бяха откраднати тези избори. Протестите на стотици хиляди хора там ме докоснаха много и реших, че е нужно да бъдат подкрепени символни тези хора. Най-добрият начин това да стане е да се изрази нашето недоволство пред посолството на Беларус."

Протестите в България и Беларус имат различен контекст и не могат да бъдат сравнявани, смята Кенаров. "Въпреки това желанието на хората за свобода, за справедливост, за правова държава по някакъв начин са подобни навсякъде и е хубаво да изразим нашата солидарност."