Софийската районна прокуратура (СРП) започва проверка след сигнал, подаден от Столичната община във връзка със сеч на дървета в Борисовата градина в София, съобщиха от СРП.

В сигнала се посочва, че граждани са сезирали общината за започнато отсичане на дървесна растителност и навлизане на тежка механизация в североизточната част, граничеща с обсерваторията и сградите на къпалня "Мария Луиза" на територията на Борисовата градина. В СРП незабавно е образувана преписка и е започната проверка по случая, която е възложена на Столичната дирекция на вътрешните работи към МВР.

Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет на заседанието му в четвъртък миналата седмицата. Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков и представител на дружеството "Парк Мария Луиза" също бяха изслушани от общинските съветници. След това пред журналисти Трайчо Трайков нарече случилото се "наглост" и определи сечта като "преднамерено действие". Тодор Тодоров, пълномощник на дружеството, което по договор трябва да възстанови къпалнята "Мария Луиза", заяви че премахването на живи дървета е грешка и фирмата тепърва ще проверява как и защо се е случило това.