Мъж качи клипове в социалните мрежи, на които демонстрира, че шофира с 260 км/ч на различни места в София. Тази нощ той ги е изтрил.

Софийска районна прокуратура се самосезира по случая -  образува преписка и възложи проверка по случая на СДВР.

В хода на проверката следва да се приобщят видеозаписи от камери, да се установи самоличността на шофьора, както и да му бъдат снети сведения.

"Много трудно се доказва скорост без техническо средство. На базата на клипове и един скоростомер, този човек не може да бъде санкциониран", коментира казуса Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пред NOVA.

По думите му законодателството допуска друг вид разследване, което може да се проведе.

"Става въпрос за член 325, ал. 3 от НК, който казва, че когато имаш хулиганска проява, извършена с моторно превозно средство, носиш наказателна отговорност до 3 години. Този клип категорично е хулиганска проява. Прокуратурата има повод да се самосезира и да започне едно разследване", каза Владимир Тодоров. Той обясни, че в случая трябва да се възложи видеотехническа експертиза.

"Сигурен съм, че в тунела на "Люлин" има и камери, които могат да се използват като доказателство кой е управлявал автомобила", обясни Тодоров. "Прокуратурата трябва да се самосезира, да възложи разследване, да назначи експерти, да изиска видеокадрите", обясни той.

Коментар за неразумното шофиране направи и Мариела Николова, майка на загиналия в катастрофа музикант Николай Николов.

"Говорим за случай, в който явно този шофьор не за първи път кара с тази скорост. Явно му носи радост, иска да сподели, да се покаже в обществото", коментира Мариела Николова.

"Какво става обаче с шофьорите, доказано причинили смърт на пътя? В нашия случай има условна присъда, за която костваше 4 години и половина. Турски шофьор на автовоз. Той влиза и излиза 52 пъти от нашата страна, упражнява свободно професията си. Когато е задържан на границата на 52-ия път, сравнително бързо се дава ход на дело, като вече призован, вече обвиняем. По съвсем кратки процедури, признаване на вина, използване на вратички, които дават на съдията право за по-малко от половин час да се произнесе, че той е условно осъден 3 години, с 5 години изпитателен срок. След 2 часа този турски гражданин напуска страната. Сега го няма, още по-неоткриваем е. Дори неговият адвокат няма връзка с него", разказа Мариела Николова.