За декември 2023 г. таблата на Столичната община за измерване на скоростта са засекли близо 300 нарушители, движещи се с над 125 км/ч само по бул. "България", съобщи в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Рекордьорът е "летял" с 200 км/ч на 19 декември в 22:12 ч., посочи той и допълни, че общият брой на нарушителите, засичани само на бул. "България", е около 8000 на месец.

Данните за цяла София се предават на МВР всеки месец с цел да бъде засилен контролът от тяхна страна на местата, които се оформят като зони на системни нарушения, обясни столичният кмет.

Безопасността по пътищата е споделена отговорност - на институциите, които отговарят за контрола и спазването на правилата, и на всички участници в движението със собствената си съвест, смята той.

През декември петима шофьори бяха санкционирани за организирана гонка в центъра на София при спецакция на столичната полиция. Шофьорите на превозните средства са извършвали скоростни потегляния от място. Те са използвали светофарите на ключови булеварди за старт и шофирали с висока скорост, опасна за останалите водачи и за пешеходците. В резултат на бързата намеса на полицейските служители, шофьорите са спрени още на следващото кръстовище. На място полицаите са изготвили документи за установените нарушения. На рисковите шофьори са връчени електронни фишове за превишена скорост. От МВР допълват, че контролът за спазване на правилата ще бъде засилен, включително и с необозначени автомобили.