Една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната, ще бъде изложена до 24 март в "Музейко", съобщиха организаторите.

По думите им репликата е единствената, която пристига в Европа - след нейния престой в Природо-историческия музей във Виена (Vienna Natural History Museum).

Изложбата е по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия "Аполо 11" и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в друг свят.

Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на екипировката. Новите технологии позволяват днес тя да бъде мултиплицирана с помощта на 3D-сканиране.

На 20 юли 1969 г. човешки крак за първи път стъпва на Луната. На този ден командирът на кораба "Аполо 11" Нийл Армстронг стъпва на повърхността на естествения спътник на Земята. Заедно с него в кораба пътуват още пилотите Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Те излитат от Кейп Кенеди на 16 юли 1969 година и стигат до целта четири дни по-късно.

Събитието се следи по телевизията от около 530 милиона души. Те чуват и разказа на Армстронг за случилото се.

На мястото е оставена паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество" и с подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Ричард Никсън.

Програмата струва 25 милиарда долара и се случва благодарение на 400 000 души, които работят за нея в продължение на години, за да може човекът да покори Луната.

Астронавтите от "Аполо 11" се свръщат на Земята на 24 юли Посрещнати са като герои. Оттогава общо 12 души са стъпвали по повърхността на Луната.