ГЕРБ няма да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет, показват окончателните резултати от изборите в столицата. Председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова обяви разпределението на мандатите.

Местната коалиция ГЕРБ-СДС ще има 27 общински съветници, "БСП за България" -  15,  "Демократична България " - 12, ВМРО - 4, а "Атака" - 2. От партията на Волен Сидеров печелят второто място, тъй като имат най-голям остатък.

Борис Бонев от "Спаси София" пък ще бъде единственият независим, който ще влезе в СОС. Малко не достига на съмишленика му Гергин Борисов също да стане общински съветник.

Малко над 6000 действителни гласа са необходими за едно място в Общинския съвет. Затова и под чертата остава ДПС, въпреки че са спечелили малко над 5000 гласа в столицата, където по традиция нямат много силни резултати.

Спрямо миналия общински съвет ГЕРБ губи 3 мандата, а БСП печели 8. ВМРО и "Атака" досега бяха заедно и имаха 5 общински съветници, сега стават 6, но пък партите вече са във война.

От новия СОС отпадат съветниците от Глас Народен, Движение 21 и Зелените (Група 5) и от коалиция Сердика - АБВ и Български социалдемократи.

На първия тур са избрани и кметовете на два от 24-те столични района - Банкя и Кремиковци, показват окончателните резултати. Така в 22 столични района в неделя ще има балотаж. На втори тур трябва да бъдат избрани и кметовете на 8 от 32-те кметства.

По избирателен списък гласоподавателите в София са 1 030 215, под чертата са вписани 8 557 души. 444 000 е броят на гражданите, които са гласували на изборите в неделя, а недействителният брой на бюлетините за Столична община са 10 464.

Полина Витанова потвърди, че в повечето протоколи от секционните комисии в София е имало грешки:

"В почти всяка секция един от протоколите беше сгрешен. Най-вече протоколът за общински съветници". Тя отбеляза още, че не може да отговори на въпроса дали има изгубени преференции

"Секционната избирателна комисия е тази, която отчита резултата. Ние приемаме само това, което е отчела секционната избирателна комисия", допълни Витанова.

Какъв е вотът за кмет София

За Йорданка Фандъкова са гласували 157 909 избиратели.

За Мая Манолова са гласували 120 233 избиратели.

За Борислав Игнатов са гласували 52 925 избиратели.

За Борис Бонев са гласували 46 650 избиратели.

За Ангел Джамбазки са гласували 16 920 избиратели.

За Волен Сидеров са гласували 6244 избиратели.

За Десислава Иванчева са гласували 3528 избиратели.

Кой събира най-много преференции

От листата на ГЕРБ за София с най-голяма преференция е водачът - Йорданка Фандъкова, която отива на балотаж следващата неделя. Вторият в листата и сигурен член на СОС е кардиологът проф. Иво Петров, за когото с преференция са гласували 1521 души.

От листата на БСП за Общински съвет най-голяма преференция е получил водачът Калоян Паргов - 4040 гласа, след него висока преференция получава Борис Цветков - 1081 гласа.

Гласоподавателите, подкрепили Демократична България, са използвали най-често преференция. Освен водачът, Методи Лалов, кандидатът за кмет Борислав Игнатов получава и висок личен вот и влиза като общински съветник в местния парламент с гласовете на 4137 столичани. Третата висока преференция е за Иво Божков - 2569 гласа.