Сграда паметник на културата горя в центъра на София. Пожарът е причинен от самонастанил се клошар, който се е отоплявал от печка на дърва, съобщи БНТ. 

Къщата се намира в центъра на София - на Петте кьошета при бул. "Скобелев". Потушаването на огъня е отнело около 30 минути.

Снимка: Булфото

Самонастанилата се 46-годишната Севинч Ахмедова обясни, че пожарът е възникнал от печка на дърва.

"Уплаших се от пожара и дори побегнах. Вече нямам и печка. Не знам как ще се справя", каза тя и коментира, че все още обмисля дали да отиде в приют, когато ги отворят.

Снимка: Булфото

"Страшно е и е опасно, но и в приюта не е по-безопасно", коментира жената, която живее в къщата от тази година и заяви, че и тази нощ ще пренощува в нея, а за утре, вече не знае.

Имотът е частна собственост на търговско дружество и този пожар не е първият. Често сградата се превръща и в дом на самонастанили се, както е и в този случай.

Снимка: Булфото

Обектът е бил регистриран като архитектурен паметник на културата и район "Триадица" отдавна прави постъпления за връщането на предишния му статут. За да се осигури безопасността на преминаващите граждани покрай сградата, районната администрация постави навес, който да не позволява падането на мазилка и други строителни материали върху тротоара.

Снимка: Булфото